Biden beritahu Netanyahu dia tidak akan sokong tindakan balas dendam terhadap Iran – Axios

(SeaPRwire) –   Washington dilaporkan bimbang tentang eskalasi besar-besaran yang penuh dengan “akibat bencana”

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah memberitahu Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bahawa Washington tidak akan menyokong serangan balas terhadap Iran selepas negara itu melancarkan serangan berani berondongan peluru berpandu dan drone terhadap negara Yahudi pada hujung minggu, lapor Axios pada Ahad.

Menurut pegawai Kanan Rumah Putih yang tidak dinamakan yang dikutip oleh laman itu, Biden menyampaikan amaran itu semasa panggilan telefon pada Sabtu antara kedua-dua pemimpin. Pegawai AS yang lain juga memberi maklum bahawa Biden dan pentadbirannya “sangat bimbang” bahawa sebarang tindakan membalas boleh memicu perang serantau dengan “akibat bencana”.

Memandangkan kebimbangan itu, Biden dilaporkan memberitahu Netanyahu bahawa Israel secara dasarnya telah berjaya dalam pertembungan ini dengan Iran dan menasihatinya untuk “mengambil kemenangan”. Sementara itu, perdana menteri Israel itu berkata beliau memahami bahawa sebarang tindakan membalas tidak akan disokong oleh AS, menurut Axios.

Sementara itu, pegawai Israel yang tidak dinamakan memberitahu Times of Israel bahawa kepimpinan negara itu belum membuat keputusan tentang tindak balas berpotensi dan isu itu akan dibincangkan dalam mesyuarat kabinet perang pada petang Ahad.

Iran melancarkan serangan kuat terhadap Israel pada hujung minggu yang melibatkan lebih daripada 300 peluru berpandu dan drone bunuh diri, menurut Tentera Pertahanan Israel (IDF). Serangan itu datang sebagai membalas apa yang didakwa Iran ialah serangan Israel terhadap konsulat Tehran di Damascus, Syria, awal bulan ini yang menyebabkan beberapa pegawai tentera Iran kanan terbunuh.

IDF mendakwa telah menembak jatuh 99% daripada drone dan peluru berpandu Iran, operasi pertahanan yang dipuji pegawai Israel sebagai kejayaan besar.

Bagaimanapun, Tehran mengambil sudut berbeza, dengan pegawai-pegawainya menegaskan bahawa serangan berondongan itu mempunyai “lebih kejayaan daripada dijangka” dan mendakwa dua pangkalan tentera Israel musnah. Israel hanya mengakui kerosakan kecil kepada satu kemudahan tentera.

Ketua Turus Angkatan Bersenjata Iran, Mejar Jeneral Mohammad Bagheri, telah memberi isyarat bahawa negaranya tidak berniat untuk meneruskan operasi itu, dan ia bertujuan sebagai “hukuman” untuk Israel. Beliau memberi amaran kepada Jerusalem Barat tentang tindak balas “lebih meluas” jika ia memutuskan untuk melancarkan serangan balasan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.