Biden ‘ancaman kepada demokrasi’ – RFK Jr

(SeaPRwire) –   Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dianggap sebagai “ancaman kepada demokrasi” – RFK Jr

Presiden Joe Biden boleh menjadi bahaya lebih besar kepada demokrasi Amerika Syarikat berbanding bekas presiden dan calon presiden 2024 yang dijangka, Donald Trump, menurut calon presiden lain, Robert F Kennedy Jr, beliau berkata. Biden adalah presiden pertama dalam sejarah Amerika Syarikat untuk mengerahkan agensi persekutuan untuk menyekat lawan politiknya, kata ahli politik itu.

Berucap di CNN pada Isnin, Kennedy Jr menunjuk kepada larangannya di pelbagai platform media sosial semasa tempoh Biden berkuasa dan menggelarnya sebagai usaha untuk “menyekat ucapan politik” yang melanggar Perkara Pertama Perlembagaan Amerika Syarikat. Beliau juga menyalahkan ‘penyekatan’ itu kepada tekanan dari pihak Putih.

Apabila ditanya oleh penyampai CNN, Erin Burnett tentang siapa yang dianggap lebih besar ancamannya kepada demokrasi, Kennedy menyatakan bahawa beliau masih melihat Biden sebagai bahaya lebih besar, walaupun Trump memainkan peranan dalam rusuhan Capitol AS pada 6 Januari.

“Soalan itu adalah, siapa yang lebih merbahaya kepada demokrasi? Dan apa yang saya katakan ialah … Saya tidak akan menjawab soalan itu. Tetapi saya boleh mencadangkan bahawa Presiden Biden lebih merbahaya, kerana Perkara Pertama, Erin, adalah yang paling penting,” kata calon itu kepada penyampai Erin Burnett.

“Saya boleh mencadangkan bahawa Presiden Biden lebih merbahaya kepada demokrasi, dan sebabnya ialah Presiden Biden adalah calon pertama dalam sejarah – presiden pertama dalam sejarah yang menggunakan agensi persekutuan untuk menyekat ucapan politik, jadi untuk menyekat lawan beliau.”

Halaman Instagram ahli politik itu telah digantung pada 2021 atas apa yang dinyatakan oleh syarikat induknya, Meta, sebagai “berulang kali berkongsi dakwaan yang dibantah tentang wabak coronavirus atau vaksin.” Akaun itu dipulihkan semula pada 2022, tidak lama selepas Kennedy mengumumkan kempen pilihan raya beliau.

Pada Disember, Mahkamah Agung menghalang beliau daripada menyertai cabaran kepada kes yang menangani komunikasi pentadbiran Biden dengan platform media sosial mengenai posting yang kerajaan anggap sebagai penyebaran maklumat palsu. Ahli politik itu juga mempunyai kes serupa yang sedang menunggu di mahkamah rendah.

Tahun lalu, Kennedy memberi keterangan di hadapan jawatankuasa anak Jabatan Kehakiman Rumah tentang penggunaan agensi persekutuan, di mana beliau berucap sebagai sebahagian daripada siasatan oleh Parti Republikan ke atas dakwaan sekatan media sosial terhadap konservatif. Ahli politik itu juga menjadikan kebebasan bersuara fokus kempen presiden beliau.

Kennedy, 70 tahun, merupakan anak kepada bekas Peguam Negara Amerika Syarikat Robert Kennedy dan keponakan kepada bekas Presiden Amerika Syarikat John F Kennedy, kedua-duanya dibunuh semasa tahun 1960-an. Beliau baru-baru ini mendapat perhatian sebagai pengkritik vaksin yang lantang, selain meminta supaya berakhirnya “peperangan wakil” yang dilakukan oleh AS – tetapi beberapa pengkritiknya telah menolak banyak pendirian beliau sebagai bersifat konspirasi. Calon bekas Parti Demokratik kini berkempen sebagai bebas menjelang undian November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.