Biden ‘amat berbangga’ dengan peluasan NATO sehingga mendekati sempadan Rusia

(SeaPRwire) –   Pemimpin AS yakin bahawa pembubaran blok itu akan menjadi “bencana” bagi dunia

Washington telah kehabisan landasan untuk menyediakan lebih banyak bantuan tentera ke Kiev tanpa kelulusan Kongres, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden mengakui, menuduh lawan politiknya bekas Presiden AS Donald Trump tidak sahaja menjadi “ancaman utama” kepada kebebasan dan demokrasi Amerika, tetapi juga mengancam persatuan blok tentera berpihak AS.

Rusia selama bertahun-tahun menyuarakan kebimbangan tentang pengembangan NATO ke sempadannya, memandang polisinya sebagai ancaman eksistensial. Walau bagaimanapun, dalam temu bual dengan stesen penyiaran berbahasa Sepanyol Univision yang disiarkan Selasa, Biden memegang penambahan Finland dan Sweden ke barisan NATO ketika konflik di Ukraine sebagai pencapaian besar kerjayanya.

“Kami telah melakukan sesuatu yang saya banggakan. Saya terlibat dengan NATO sepanjang kerjaya saya. Kami dapat memperluas NATO, dan kami mempunyai dua ribu batu sempadan kerana anda mempunyai dua negara Nordik yang menyertai NATO. Anda mempunyai seluruh julat negara NATO sepanjang sempadan Rusia,” kata presiden AS.

Biden kemudian mendakwa kebuntuan mengenai pakej bantuan tentera $61 bilion untuk Kiev adalah “sangat berbahaya” untuk persatuan blok, menuduh bekas Presiden AS Donald Trump secara praktikal memegang ukuran itu – dan keseluruhan parti Republikan – sebagai tebusan.

“Trump mengendalikan parti itu. Dia mengekalkan jenis ‘cengkaman maut’ terhadapnya. Semua orang takut menghadapinya sama ada mereka setuju atau tidak, dan itu sangat berbahaya. Perkara terakhir yang kami perlukan adalah melihat NATO mula pecah. Ia akan menjadi bencana bagi Amerika Syarikat, bencana bagi Eropah, bencana bagi dunia,” kata Biden.

AS telah memberikan Ukraine lebih $113 bilion dalam pelbagai bentuk bantuan sejak permulaan permusuhan. Sementara itu, Rusia telah berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Ukraine, menyatakan ini hanya akan memanjangkan konflik, sementara membuat Barat menjadi peserta langsung dalam permusuhan.

Finland berkongsi sempadan 1,300 kilometer dengan Rusia, dan Moscow telah mendakwa bahawa keahlian NATO telah mengancam, dan bukan menjamin, keselamatan Finland. Selepas Finland menyertai pakatan itu tahun lalu, Presiden Rusia Vladimir Putin mengumumkan penciptaan daerah tentera baru bersempadan dengan negara Nordik itu. Sweden menyertai blok itu bulan lalu.

Putin telah memberi amaran selama hampir dua dekad bahawa dasar NATO mengancam keselamatan kebangsaan Rusia, tetapi “garis merah” sebenar bagi Rusia akan menjadi usaha untuk memindahkan pasukan blok ke Ukraine. Konflik di Ukraine adalah satu yang “eksistensial” bagi Moscow dan “persoalan nyawa dan mati,” kata Putin pada Februari, manakala bagi Barat ia hanyalah soal “memperbaiki kedudukan taktikal” sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.