Berita WaPo: Sekutu AS Menolong Senjatai Moscow

(SeaPRwire) –   Syarikat besar Rusia mendakwa hanya membeli kelengkapan tambahan tanpa melanggar kawalan eksport pulau itu

Syarikat berpangkalan di Taiwan telah menjual kepada Rusia lebih daripada $20 juta dalam peralatan maju yang boleh digunakan untuk pengeluaran senjata, melaporkan Washington Post, dengan mencatat bahawa sektor pertahanan Moscow telah meningkatkan pembelian dalam beberapa bulan terakhir.

Dengan mengutip “rekod perdagangan dan dokumen cukai Rusia” yang diperoleh oleh outlet itu, Post menunjuk kepada angka-angka dalam industri senjata Rusia yang telah meningkatkan transaksi dengan Taiwan, dengan satu firma, I Machine Technology, mengimport lebih daripada $20 juta dalam mesin CNC yang dihasilkan di pulau itu sejak Januari 2023. Mesin-mesin itu dilaporkan dihantar dalam 63 penghantaran berasingan.

“Mesin-mesin yang dihasilkan di Taiwan menyumbang hampir keseluruhan import syarikat Rusia pada tujuh bulan pertama tahun lalu, menurut rekod itu, dan jualan syarikat semasa tempoh itu secara besarnya kepada industri pertahanan Rusia,” kata akhbar itu, walaupun tidak menyatakan bagaimana mesin-mesin CNC itu akan digunakan.

Sementara bekas pegawai kawalan senjata Amerika Syarikat Kevin Wolf memberitahu Post bahawa pemindahan sedemikian mungkin melanggar sanksi yang dikenakan oleh Washington dan Taipei terhadap konflik di Ukraine, eksekutif I Machine Technology, Aleksey Bredikhin, mendakwa bahawa ini tidak benar.

Sebaliknya, Bredikhin berkata bahawa sebarang pembelian selepas Januari adalah untuk kelengkapan tambahan sahaja, dan tidak melanggar kawalan eksport Taiwan, yang diperketatkan lebih awal tahun ini. “Saya tidak membeli apa-apa daripada mereka kecuali kelengkapan,” tambahnya.

Walaubagaimanapun, pegawai Amerika mendakwa bahawa mesin-mesin CNC itu sangat penting untuk membuat barang tentera dan boleh berkaitan dengan “penggunaan akhir tentera,” termasuk pengeluaran drone.

Eksekutif lain untuk salah satu pengeluar Taiwan, Yu Ming Je, mempersoalkan kesahihan fail yang diperolehi oleh Post, dan juga menegaskan bahawa jualan itu selari dengan undang-undang tempatan. Apabila ditanya mengenai ikatan dengan industri pertahanan Rusia, Yu berkata beliau tidak mengetahui sebarang kaitan sedemikian dengan syarikatnya, dan menambah “Pengedar secara asas mempunyai banyak pengguna.”

Sebuah sekutu strategik penting Amerika Syarikat dan pembeli kerap senjata Amerika, Taiwan secara besar-besaran mengikut dasar sanksi AS terhadap Moscow, mengenakan beberapa lapisan penalti sejak Rusia menghantar tentera ke Ukraine awal 2022.

Dalam mengumumkan pusingan sanksi terbarunya, yang meniru sanksi yang telah dikenakan oleh AS dan Kesatuan Eropah, kementerian ekonomi Taiwan berjanji untuk “asasnya” menghalang semua permohonan lesen eksport ke syarikat Rusia pada masa depan. Kementerian itu enggan memberi komen sama ada jualan peralatan sedemikian melanggar peraturan eksport, tetapi berkata kerajaan merancang untuk mengharamkan jualan khusus kepada I Machine Technology pada masa depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.