Bekas pengurus England, Barcelona bola sepak meninggal dunia

(SeaPRwire) –   Terry Venables, dikenali ramai sebagai ‘El Tel,’ memimpin England ke separuh akhir Euro ‘96 dalam kerjaya pengurusan yang cemerlang

Bekas pengurus bola sepak England Terry Venables, selama bertahun-tahun salah satu personaliti paling bersemangat dalam sukan British, telah meninggal dunia pada usia 80 tahun selepas penyakit jangka panjang, keluarganya mengesahkan pada Ahad.

Walaupun kerjaya bermainnya melihat beliau membuat lebih daripada 500 penampilan liga untuk kelab termasuk Chelsea antara 1960 dan 1974, Venables yang berbicara licin, dilahirkan di Essex itu paling dikenali untuk kerjanya di bangku jurulatih.

Dalam kerjaya jurulatih yang melihatnya mempraktikkan perdagangan dari London ke Barcelona, melalui Australia, dan kembali ke rumah lagi, Venables akan diingati kerana memimpin pasukan kebangsaan Inggeris ke separuh akhir Euro ’96 di tanah air. Ia adalah, pada masa itu, mungkin prestasi terbaik England dalam kejohanan antarabangsa utama dalam tiga dekad.

“Kami benar-benar terkejut dengan kehilangan suami dan bapa yang hebat yang meninggal dengan aman semalam selepas penyakit jangka panjang,” kenyataan yang dikeluarkan oleh keluarga Venables pada Ahad. “Kami meminta privasi diberikan pada masa yang sangat menyedihkan ini untuk membenarkan kami berkabung atas kehilangan lelaki yang cantik ini yang kami begitu beruntung mempunyainya dalam kehidupan kami.”

Venables muncul dari landskap bola sepak England yang kabur, berhooligan pada tahun 1980-an untuk mengambil kerja teratas di Barcelona pada tahun 1984 – jarang diekspor dari permainan Inggeris yang berjaya di luar negara. Beliau memenangi bahagian teratas Sepanyol pada tahun 1985, dengan media British seterusnya menamakannya ‘El Tel’ kerana pencapaiannya di La Liga.

Beliau kembali ke England pada tahun 1987 untuk mengambil alih Tottenham Hotspur di mana, bersenjata dengan bintang Inggeris tercerah pada masa itu – Gary Lineker dan Paul Gascoigne – beliau memenangi Piala FA pada tahun 1991.

Lineker, yang beliau telah menandatangani terlebih dahulu untuk Barcelona, adalah antara mereka yang membayar penghormatan sebaik sahaja berita kematian Venables menjadi umum. “Sangat sedih mendengar bahawa Terry Venables telah meninggal dunia,” Lineker menulis dalam media sosial pada Ahad. “Jurulatih terbaik dan paling inovatif yang saya ada keistimewaan dan kenikmatan bermain untuk.”

Selepas meninggalkan kerja England pada musim panas lewat 1996, Venables mengambil beberapa peranan ringkas, termasuk kerja pasukan kebangsaan Australia, serta tiga jawatan lain dalam liga domestik Inggeris. Permainan pengurus terakhirnya datang untuk Leeds United pada Mac 2003.

Dalam kenyataan, Tottenham Hotspur menyatakan mereka akan menandakan kematian Venables sebelum perlawanan mereka pada Ahad menentang Aston Villa. “Ucapan takziah terdalam kami adalah dengan kawan dan keluarga Terry pada masa yang sangat sukar ini,” kata kelab itu, menambah pemain akan memakai lencana hitam dan mengadakan keheningan satu minit sebelum mula perlawanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)