Bekas canselor Austria didapati bersalah atas sumpah palsu

(SeaPRwire) –   Sebastian Kurz telah menyatakan bahawa beliau akan menggunakan semua laluan untuk membatalkan penghakiman

Mahkamah Austria telah mendapati bekas Kanselor Sebastian Kurz bersalah membuat keterangan palsu kepada jawatankuasa siasatan parlimen. Lelaki berusia 37 tahun itu dikenakan hukuman penjara tertangguh selama lapan bulan kerana membuat keterangan palsu dalam penghakiman yang diumumkan pada hari Jumaat.

Penghakiman itu tidak akan berkuat kuasa sehingga semua usaha untuk membatalkan penghakiman itu telah dilaksanakan. Kurtz berkata beliau akan merayu keputusan itu. Kes terhadap Kurz yang dibuka oleh pendakwa Austria lebih dua tahun lalu memfokuskan kepada keterangan yang dibuatnya pada tahun 2020 kepada jawatankuasa siasatan parlimen yang menyiasat rasuah dalam kerajaannya.

Ketika itu, Kanselor Kurz dituduh membuat keterangan palsu selepas beliau memberi keterangan bahawa beliau tidak memainkan peranan penting dalam melantik rakan rapat Thomas Schmid untuk mengetuai syarikat pegangan negara OBAG, dengan mendakwa beliau “terlibat dalam maksud diberitahu.”

Bukti yang dibekalkan oleh pendakwa termasuk mesej teks terdedah dan keterangan daripada Schmid, yang merupakan saksi utama negara. Hakim berkata beliau mendapati Schmid boleh dipercayai dan menolak usaha oleh pihak pertahanan untuk menyajikan beliau sebagai tidak boleh dipercayai, dengan menetapkan bahawa Kurz memainkan peranan aktif dalam skema rasuah.

“Saya mendapati bahagian penghakiman ini sangat tidak adil,” kata Kurz kepada wartawan selepas ia diumumkan. “Kami telah merayu dan saya sangat optimis bahawa kami akan menerima penghakiman yang menguntungkan kami dalam peringkat kedua,” tambahnya. Kurz, yang menafikan sebarang salah laku, memberitahu mahkamah sebelum penghakiman bahawa tuduhan pendakwaan telah membuatnya rasa “teruk” dan “tidak berdaya.”

Menjadi salah seorang pemimpin termuda di dunia pada usia 31 tahun, beliau pernah berkhidmat sebanyak dua kali sebagai kanselor Austria – dari Disember 2017 hingga Mei 2019 dan dari Januari 2020 hingga Oktober 2021. Kedua-dua kerajaannya runtuh berikutan skandal.

Pada tahun 2019, satu video yang difilemkan di Sepanyol muncul menunjukkan ketua parti pakatan Kurz, Heinz-Christian Strache, menawarkan kontrak sebagai balasan untuk sokongan kempen kepada seorang wanita yang dipercayainya sebagai anak perempuan seorang oligark Rusia.

Kegemparan yang diakibatkan menjatuhkan kerajaan Kurz, tetapi partinya memenangi pilihan raya seterusnya dan beliau membentuk pakatan baru dengan Parti Hijau. Kurz kelihatan telah melalui ribut itu sehingga penyiasat terserempak dengan serpihan mesej teks terdedah dari Schmid, menunjukkan bahawa kedua-dua lelaki itu berkomunikasi mengenai jawatan yang kemudian diperolehinya dengan OBAG.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.