Bekas bintang Barcelona dijatuhi hukuman penjara atas jenayah rogol

(SeaPRwire) –   Dani Alves akan menjalani hukuman lebih empat tahun di penjara kerana serangan ke atas seorang wanita di kelab malam Sepanyol

Bekas pemain bola sepak Brazil, Dani Alves telah dijatuhkan hukuman empat setengah tahun penjara oleh mahkamah Sepanyol pada hari Khamis selepas didapati bersalah merogol seorang wanita di kelab malam di Barcelona pada tahun 2022.

Alves berusia 40 tahun yang bekas pemain Barcelona didapati bersalah oleh mahkamah tertinggi Catalonia atas serangan itu, yang berlaku di tandas kelab malam mewah di bandar itu. Alves juga diarahkan oleh mahkamah untuk membayar €150,000 ($163,000) ganti rugi kepada mangsa.

“Hukuman itu menganggap bahawa ia telah dibuktikan bahawa mangsa tidak bersetuju, dan terdapat bukti, selain keterangan pemohon, untuk menganggap rogol telah dibuktikan,” kata mahkamah dalam kenyataan.

Penggugat Alves berusia 23 tahun, yang mengekalkan kerahsiaan sepanjang perbicaraan, mengatakan bahawa bekas pemain bola sepak itu telah memaksa beliau dengan keganasan untuk terlibat dalam tindakan seksual di tandas peribadi kelab malam Sutton di pusat bandar Barcelona.

Pengolakannya untuk melepaskan beliau, walaupun beliau merayu agar beliau berbuat demikian, menyebabkan beliau “kegelisahan dan ketakutan” yang signifikan, kata pendakwa semasa perbicaraan tiga hari.

Polis yang hadir di tempat serangan itu memberitahu mahkamah bahawa mangsa berada dalam keadaan “kejutan” dan menunjukkan kebimbangan yang ketara, dengan berkata bahawa “tiada orang akan mempercayainya” jika beliau membuat laporan kepada pihak berkuasa.

Alves menyatakan dalam pembelaannya bahawa beliau menganggap pertemuan itu bersetuju. “Saya bukan jenis lelaki itu, saya bukan ganas,” katanya kepada mahkamah. “Jika dia mahu pergi, dia boleh pergi. Dia tidak wajib berada di sana.”

Dia pertama kali menafikan sebarang interaksi dengan penggugatnya, sebelum kemudian menyatakan bahawa dia telah bertemu dengannya di tandas kelab malam tetapi tiada pertemuan seks berlaku. Dia kemudian menukar ceritanya sekali lagi, dengan mengatakan bahawa pasangan itu telah mempunyai hubungan seks yang bersetuju dan “kedua-dua menikmati diri kami.”

Pemain bola sepak itu ditahan sejak penangkapannya pada Januari 2023. Permohonan jaminan berulang kali ditolak kepada mahkamah, yang menganggapnya sebagai risiko melarikan diri kerana kekayaannya yang besar. Brazil tidak menghantar pulang warganegara jika didapati bersalah atas jenayah di negara lain.

Alves, yang memenangi 42 trofi semasa kerjaya cemerlangnya, dianggap secara meluas sebagai salah satu pertahanan terbaik dalam sejarah bola sepak. Tempoh kejayaannya yang paling cemerlang ialah bersama Barcelona antara 2008 dan 2016, di mana beliau memenangi 23 trofi bersama rakan sepasukan termasuk Lionel Messi dan Andres Iniesta.

Pada masa penangkapannya, Alves mewakili pasukan Mexico Pumas UNAM. Beliau dipecat oleh kelab itu tidak lama selepas itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.