Bekas ahli kabinet dijatuhi hukuman 24 tahun penjara kerana membunuh isteri

(SeaPRwire) –   Kuandyk Bishimbayev, yang pernah berkhidmat sebagai menteri ekonomi Kazakhstan, didapati bersalah membunuh isterinya yang berusia 31 tahun dengan kejam.

Mahkamah Kazakhstan pada Isnin menjatuhkan hukuman penjara selama 24 tahun ke atas bekas menteri kabinet atas kes culik dan membunuh isterinya dengan kejam. Kuandyk Bishimbayev, 44, didapati bersalah menculik dan membunuh Saltanat Nukenova, 31.

Pembunuhan mengejutkan berlaku awal November tahun lepas di sebuah restoran di ibu negara Astana, di mana kedua-dua mereka kelihatan bertemu untuk menyelesaikan masalah mereka sebelum Bishimbayev mabuk membunuh wanita itu.

Bukti yang dikemukakan ke mahkamah mencadangkan Nukenova cuba meninggalkan suaminya berulang kali, dengan mendakwa bahawa dia ditumbuk olehnya pada beberapa kesempatan.

Rakaman litar tertutup yang diputarkan semasa perbicaraan dilaporkan menunjukkan Bishimbayev berulang kali memukul dan menendang isterinya, dan menyeretnya ke bilik dengan menarik rambutnya ketika hampir telanjang. Rakaman litar tertutup, yang bekas menteri cuba musnahkan, dilaporkan begitu grafik sehingga membuat ahli juri menangis ketika menontonnya.

Video juga dijumpai pada telefon bimbit Bishimbayev menunjukkan dia memalukan dan memperhambakan isterinya yang kelihatan lebam di jam-jam terakhir sebelum kematiannya.

Semasa perbicaraan, Bishimbayev mengaku memukul isterinya, tetapi menafikan menculik atau merancang membunuhnya. Dia juga mendakwa sebahagian daripada kecederaannya adalah dilakukan sendiri.

Ahli pergerakan diaspora Kazakhstan dan penyokong mengangkat papan tulis sambil menghadiri perhimpunan ‘Keadilan untuk Saltanat’ di Dataran Utama Krakow, Poland pada 21 April 2024.


© Getty Images / NurPhoto / Contributor

Pembunuhan itu mencetuskan kecaman awam yang kuat dan membantu membina sokongan untuk undang-undang baru yang diluluskan baru-baru ini yang mengkriminalisasikan keganasan dalam rumah tangga.

Bishimbayev akhirnya didapati bersalah atas “pembunuhan dengan kekejaman khas” dan “penyiksaan,” tetapi tempoh penjara yang diterimanya kurang daripada hukuman penjara seumur hidup yang diminta oleh keluarga isterinya. Dia dilaporkan menjerit ‘mengapa’ apabila hakim membacakan keputusan.

Sepupu politik, Bakytzhan Baizhanov, dipenjara selama empat tahun atas membantu menutup-nutupi jenayah itu.

Bishimbayev pernah berkhidmat sebagai menteri ekonomi Kazakhstan dari Mei hingga Disember 2016 di bawah presiden negara itu ketika itu, Nursultan Nazarbayev, yang dilaporkan mempunyai hubungan rapat dengannya.

Dia sebelum ini dijatuhkan hukuman penjara sepuluh tahun atas tuduhan rasuah pada 2018 sebelum diberi ampun oleh Nazarbayev selepas kurang daripada dua tahun berada di dalam penjara.

Presiden Kazakhstan sekarang, Kassym-Jomart Tokayev, yang menggantikan Nazarbayev lima tahun lalu, telah mengkriminalisasikan keganasan dalam rumah tangga; bulan lepas beliau meluluskan undang-undang baru yang melindungi wanita dan kanak-kanak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.