Beberapa jambatan utama AS mudah terdedah dengan pelanggaran kapal – CNN

(SeaPRwire) –   Beberapa struktur penting kekurangan perlindungan yang mencukupi terhadap kapal yang bertabrakan – CNN

Beberapa jambatan utama Amerika Syarikat boleh runtuh seperti Jambatan Francis Scott Key jika terkena kapal yang cukup besar, lapor CNN pada Rabu, dengan merujuk kepada kumpulan jurutera struktur. Saluran itu meneliti “lebih daripada satu dozen” jambatan utama berikutan insiden maut minggu lalu di Maryland.

Laporan itu datang seminggu selepas bahagian besar Jambatan Francis Scott Key Baltimore runtuh berikutan tabrakan dengan kapal, membunuh enam orang dan mungkin menyebabkan kerosakan berbilion dolar.

Kebanyakan jambatan yang diteliti oleh CNN kelihatan dilindungi dengan baik dengan sama ada “dolphins” atau pelindung – struktur khas yang direka untuk menyimpangkan atau menghentikan kapal sebelum ia boleh mengenai bahagian penting jambatan – atau pulau tiruan, kata saluran itu.

Tetapi, dengan merujuk data persekutuan, CNN berkata bahawa majoriti jambatan mempunyai “anggota keretakan kritikal,” bermakna jika satu unsur tunggal diketepikan, keseluruhan struktur boleh runtuh.

Sekurang-kurangnya tiga jambatan kekurangan perlindungan yang mencukupi, menurut analisis saluran berita itu. Salah satunya ialah Jambatan Teluk Chesapeake berhampiran Annapolis. Dibina pada 1952, dengan landasan kedua ditambah pada 1973, struktur sepanjang empat batu (6.4 km) ini merupakan sebahagian daripada laluan US Route 50 merentasi negara.

Beberapa tiang konkritnya yang terletak berhampiran saluran perkapalan utama mungkin tidak akan tahan terkena kapal, sumber CNN memperingatkan. Adel ElSafty, profesor kejuruteraan di Universiti North Florida, memberitahu saluran itu ia “kurang dalam langkah keselamatan” dan “boleh sangat terdedah kepada impak kapal.”

Kapal serupa dengan yang mengenai Jambatan Key “akan memakan ini dalam masa satu saat,” kata Hussam Mahmoud, profesor kejuruteraan di Universiti Negeri Colorado.

Pihak Berkuasa Pengangkutan Maryland memberitahu CNN dalam kenyataan bahawa ia sedang melihat “pilihan” untuk meningkatkan perlindungan jambatan. Walaupun Jambatan Teluk Chesapeake kini menjalani kerja untuk menaik taraf dek jalan dan bahagian daripada struktur keluli atasnya, tiada daripada kerja semasa melibatkan memperkukuhkannya terhadap kapal, kata CNN.

Selain Jambatan Teluk Chesapeake, Sambungan Crescent City – pasangan jambatan kantilever merentasi Sungai Mississippi berhampiran New Orleans – juga dikenal pasti sebagai sangat terdedah. Dibuka pada 1958 dan 1988, lebih daripada 250,000 kenderaan menyeberanginya setiap hari purata.

Jabatan Pengangkutan negeri menggambarkan jambatan itu sebagai “seperti dilindungi tiga kali,” tetapi pakar yang didekati oleh CNN tidak bersetuju. Sistem pelindung yang mempunyai jambatan “pasti tidak mencukupi,” kata Mahmoud, memanggil tuntutan pegawai “tidak masuk akal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.