BBC di bawah tembakan daripada kakitangan Yahudi – The Times

(SeaPRwire) –   Penyiar negara British di bawah serangan daripada kakitangan Yahudi – The Times

Sesetengah kakitangan Yahudi di BBC telah mengkritik stesen itu selepas ia melarang wartawan daripada menyertai perhimpunan akan datang menentang antisemitisme, melaporkan The Times, dengan merujuk kepada penerbit dan kakitangan lain.

Yang dianjurkan oleh Kempen Terhadap Antisemitisme, perhimpunan itu dijadualkan pada Ahad di ibu negara UK, di mana beribu-ribu dijangka hadir. Walau bagaimanapun, kakitangan BBC “bekerja dalam berita dan hal semasa” telah dinafikan keizinan untuk menghadiri, dengan pihak atasan merujuk kepada garis panduan sedia ada BBC untuk acara yang boleh dianggap politik atau kontroversi, menurut The Times.

Beberapa pekerja penyiar itu mengkritik keputusan itu, dengan seorang pekerja tanpa nama memberitahu The Times “Rasisme ialah rasisme dan sesuatu yang sepatutnya kita semua benci – tetapi bukan apabila berkaitan dengan rasisme anti-Yahudi rupanya.”

“Jika BBC percaya bahawa rasisme ialah rasisme dan tidak dibenarkan dalam apa jua bentuk, pergi ke perhimpunan menentang antisemitisme sepatutnya tidak menjadi isu,” mereka menambah.

Walaupun wartawan BBC juga dilarang menghadiri perhimpunan pro-Palestin, sumber lain menggambarkan sebagai “penerbit BBC yang terkenal” kemudian mempersoalkan perbandingan itu, dengan mengatakan bahawa “Antisemitisme tidak sama dengan sokongan yang jelas terhadap politik Palestin.”

“Anda boleh membantah kedudukan politik Israel dan tindak balasnya tetapi asasnya menghidupkan semula trope antisemitik dan kebencian Yahudi adalah satu perkara yang sama sekali berbeza,” penerbit itu teruskan, manakala pekerja ketiga menyatakan: “Anda akan fikir bahawa antisemitisme cukup jelas. Dunia telah berpaling ke belakang.”

Speaker BBC mengekalkan bahawa penyiar itu telah “jelas bahawa antisemitisme adalah menjijikkan,” dan terus menjelaskan bahawa ia mempunyai “panduan yang ditetapkan mengenai perhimpunan.”

Peraturan itu menyatakan bahawa “pertimbangan yang berbeza terpakai bergantung kepada apa yang anda lakukan untuk BBC,” kata jurucakap itu. “Secara korporat, kami tidak mengeluarkan sebarang maklumat kakitangan mengenai perhimpunan tertentu pada akhir minggu ini, tetapi ini tidak bermakna perbincangan yang mempertimbangkan panduan tidak berlaku antara rakan sekerja.”

Beberapa kakitangan telah membandingkan garis panduan semasa stesen itu dengan sikapnya terhadap perhimpunan kebanggaan LGBT pada 2020, di mana kakitangan bebas untuk menghadiri. Walau bagaimanapun, ketika itu pengarah umum BBC Tim Davie mengingatkan pekerja untuk “memastikan bahawa mereka tidak kelihatan mengambil pendirian terhadap isu-isu yang dipolitikkan atau dipertikaikan,” dan mendesak wartawan BBC khususnya untuk “berhati-hati memastikan bahawa mereka tidak terlibat dalam perkara-perkara yang boleh dianggap politik atau kontroversi.”

BBC telah menerima kritikan daripada semua pihak berikutan peperangan terbaru antara Israel dan Hamas, dengan beberapa wartawan sendiri menuduhnya memihak kepada Israel dalam surat terbuka yang diterbitkan awal minggu ini. Tentera Israel pula mengutuk BBC kerana liputan terlalu kritis terhadap negara Yahudi itu, meminta maaf selepas wartawan mempersoalkan dakwaan Israel mengenai pusat komando Hamas yang didakwa berada di hospital utama Gaza. Dakwaan itu belum disahkan secara bebas, dan Hamas menafikan menggunakan kemudahan itu untuk tujuan tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)