Barat tidak perlu ‘mati demi Donbass’ – EU’s Borrell

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri EU menegaskan bahawa penyokong Barat Ukraine tidak akan menghantar tentera untuk “mati demi Donbass”, dan mereka tidak perlu menakutkan rakyat dengan melebih-lebihkan ancaman konflik terus dengan Rusia.

Ketua Dasar Luar Bersama EU Josep Borrell telah menekankan bahawa penyokong Ukraine di Barat tidak akan menghantar tentera ke “mati demi Donbass”, dan mereka tidak perlu dengan tidak perlu menakutkan rakyat mereka dengan melebih-lebihkan prospek konflik terus dengan Rusia.

“Saya telah mendengar beberapa suara yang mengatakan ‘perang bakal berlaku’,” kata Borrell kepada wartawan pada Khamis sebelum menghadiri majlis kemuncak EU di Brussels. “Baiklah, syukur kepada Tuhan, perang tidak bakal berlaku. Kami hidup dalam keamanan. Kami menyokong Ukraine. Kami bukan sebahagian daripada peperangan ini; kami hanya menyokong Ukraine.”

Kemuncak itu memberi tumpuan terutamanya kepada usaha meningkatkan sokongan Eropah untuk Kiev di tengah-tengah kesukaran Presiden AS Joe Biden untuk mendapatkan kelulusan daripada Kongres untuk bantuan tambahan kepada Ukraine. Borrell berkata usaha bantuan itu bukan soal menghantar tentera AS atau Eropah untuk “mati demi Donbass.” Sebaliknya, tujuannya adalah untuk membantu rakyat Ukraine, supaya mereka tidak dibunuh berjuang di Donbass.

Menteri Luar Negeri EU itu membuat komen-komennya di tengah-tengah retorik yang meningkat daripada pemimpin Eropah yang mencadangkan bahawa lebih banyak bantuan harus diberikan kepada Ukraine kerana anggota NATO akan terancam oleh serangan Rusia yang berpotensi jika Kiev dikalahkan. Presiden Perancis Emmanuel Macron pergi sejauh bulan lalu untuk mendakwa bahawa penyokong Kiev tidak boleh menolak menghantar tentera ke Ukraine. Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen mendakwa pada Rabu bahawa ambisi Moscow “tidak berakhir di Ukraine.”

Borrell menolak kenyataan sedemikian pada Khamis, dengan berkata bahawa “seruan bagi orang Eropah menyedari cabaran yang dihadapi kami adalah baik, tetapi kita tidak perlu melebih-lebihkan, juga. Dan kita perlu bersedia untuk masa depan, meningkatkan keupayaan pertahanan kami, meningkatkan keupayaan pertahanan industri kami.”

Diplomat itu telah mencadangkan menggunakan pendapatan yang dijana oleh sekatan simpanan bank pusat Rusia – dianggarkan €3 bilion ($3.25 bilion) setahun – untuk membantu membiayai bantuan kepada Ukraine. Beliau mencadangkan menggunakan 90% pendapatan untuk membeli senjata untuk Kiev dan menyenaraikan 10% yang tinggal untuk membantu membangun industri pertahanan Ukraine. Moscow memberi amaran bahawa skim itu bersamaan dengan pencurian dan akan menjejaskan mata wang Barat, sistem kewangan global, dan ekonomi dunia.

Ketika pasukan Rusia membuat kemajuan medan tempur di Donbass dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin memberi amaran pada Selasa bahawa kemandirian Ukraine akan berisiko jika Barat gagal menyediakan lebih banyak senjata kepada Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.