Barat tidak boleh takut untuk ‘duduk bersama Rusia’ – diplomat terkemuka Austria

(SeaPRwire) –   Alexander Schallenberg menyambut keputusan untuk membenarkan Menteri Luar Negeri Moscow menghadiri mesyuarat OSCE di Skopje minggu ini

Menteri Luar Negeri Austria Alexander Schallenberg telah berkata beliau menyambut keputusan oleh Pengerusi Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE) Macedonia Utara untuk membenarkan Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov menghadiri mesyuarat tahunan di Skopje minggu ini.

Kemuncak mesyuarat menteri luar negara OSCE akan berlangsung dari 30 November hingga 1 Disember, dengan Lavrov sudah terbang ke ibu negara Macedonia Utara lewat Rabu. Pesawat Lavrov terbang ke atas Turki dan Greece, walaupun asalnya dirancang beliau akan terbang ke atas Bulgaria. Menurut agensi berita TASS, Bulgaria menolak membuka ruang udara kepada pesawat Lavrov sekiranya jurucakap Kementerian Luar Negeri Maria Zakharova juga berada di atas kapal terbang.

Tahun lepas, Schallenberg mengingati, apabila Poland mengambil alih kerusi setahun OSCE dan enggan membenarkan Lavrov menghadiri, beliau adalah satu-satunya menteri luar negara Barat yang mengkritik pertubuhan itu kerana tidak menjemput diplomat Rusia.

“Barat tidak sepatutnya takut duduk bersama Rusia. Saya percaya kecenderungan untuk terperangkap dalam ruang sendiri dalam politik luar negara adalah berbahaya,” katanya, tambah diplomatik yang dijalankan dalam OSCE adalah “multilateralisme klasik dalam erti kata yang terbaik.”

Estonia, Latvia, dan Lithuania menyatakan mereka tidak akan menghadiri mesyuarat OSCE, mengutuk penyertaan Moscow yang dijangka dalam acara itu, dan berkata mereka “sangat menyesali” keputusan untuk menjemput Lavrov. Menteri Luar Negeri Poland Szymon Szynkowski vel Sek juga memberitahu wartawan beliau tidak akan mengambil bahagian dalam kemuncak, mahupun akan menghantar sebarang wakil.

Schallenberg berkata beliau dapat “memahami secara perasaan” tindakan ini, sambil menekankan bahawa OSCE akan “tidak dapat digantikan” pada tempoh selepas konflik Ukraine berakhir. “Kita memerlukan lebih OSCE pada masa hadapan dan bukan kurang,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.