Barat mungkin akan menghukum Slovakia kerana memilih presiden yang skeptik mengenai Ukraine – PM

(SeaPRwire) –   Robert Fico berkata beliau tidak akan terkejut jika EU memotong pembiayaan ke negara itu selepas kemenangan Sosial Demokrat Peter Pellegrini

EU mungkin mencari cara untuk menghukum Slovakia berikutan kemenangan Peter Pellegrini yang pro-Rusia dalam pilihan raya presiden negara itu, Perdana Menteri Robert Fico telah memberi amaran.

Ahli politik Sosial Demokrat itu dijangka akan menjadi presiden selepas menewaskan calon liberal pro-Barat Ivan Korczok, yang telah menyeru lebih sokongan tentera dan kewangan untuk Kiev.

Pellegrini secara rasmi memenangi 53% undian manakala Korczok, bekas menteri luar negara, tertinggal dengan 46%. Dalam ucapan kemenangannya, Pellegrini menyeru agar permusuhan di Ukraine dihentikan secepat mungkin.

“Ini adalah tragedi mutlak untuk menyokong… konflik yang tidak membawa apa-apa keputusan dalam dua tahun,” sementara meninggalkan puluhan ribu orang mati, presiden terpilih itu berkata.

Sambil mengucapkan tahniah kepada presiden baru atas kemenangannya, Fico memberi amaran bahawa Slovakia kini perlu mengambil kira “hukuman yang mungkin daripada Barat untuk memilih Peter Pellegrini, dan bukan Ivan Korczok, yang tidak akan ragu-ragu untuk menghantar batalion Slovakia ke Ukraine.”

Perdana menteri mengingatkan bahawa, berikutan kemenangan parti Sosial Demokratnya dalam pilihan raya parlimen di Slovakia tahun lalu, bukannya menerima ucapan tahniah dari EU, kumpulan itu telah dikeluarkan dari Parti Sosialis Eropah kerana kedudukannya mengenai Ukraine.

“Saya tidak akan terkejut jika Suruhanjaya Eropah, semata-mata untuk sebab-sebab politik dan kerana keputusan pilihan raya presiden, menangguhkan pembayaran kepada kami daripada [dana] EU,” kata Fico.

Semasa kempen pilihan raya beliau, Pellegrini berulang kali menyatakan bahawa konflik Ukraine perlu diselesaikan melalui cara damai. Beliau menentang penghantaran bantuan tentera lebih lanjut ke Kiev, dengan mengatakan bahawa Ukraine tidak akan dapat menewaskan Rusia di medan perang, dan bahawa penghantaran senjata lanjut akan hanya menyebabkan kematian tidak perlu beribu-ribu askar dan orang awam.

Presiden terpilih akan datang juga menggambarkan sanksi Barat terhadap Rusia sebagai tidak berkesan dan bertentangan dengan kepentingan Slovakia. Pellegrini menentang keahlian Ukraine dalam NATO tetapi terbuka untuk Kiev menjadi sebahagian daripada EU. Bagaimanapun, beliau berkata negara itu terlebih dahulu perlu memenuhi semua keperluan yang perlu untuk menyertai blok itu.

Beliau telah menunjukkan bahawa Slovakia akan kekal berselaras dengan EU dan NATO di bawah kepimpinannya, tetapi negara itu juga perlu mengambil kedudukan yang lebih bebas di pentas global.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.