Barat benar-benar salah tentang Ukraine – Ahli NATO

(SeaPRwire) –   Hungary’s Viktor Orban believes time is on Russia’s side in the Ukrainian conflict

Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah menyatakan harapan bahawa pakej bantuan €50 bilion ($54 bilion) yang baru diluluskan akan digunakan untuk menyokong orang awam dengan mengelakkan runtuhnya negara Ukraine yang muflis, dan bukannya untuk membiayai lebih senjata dan pertumpahan darah.

Orban telah berulang kali memanggil gencatan senjata di Ukraine dan rundingan damai antara Moscow dengan Kiev, dengan mengatakan bahawa Ukraine tidak mungkin boleh mengharapkan untuk mengalahkan Rusia di medan perang. Pendirian ini, serta penentangan Budapest terhadap sanksi terhadap Rusia dan menghalang bantuan tentera EU ke Ukraine, telah menyebabkan Hungary dikecam di Kiev dan diancam dengan sanksi oleh sekutu EU mereka.

“Barat masih berfikir bahawa masa adalah di pihak kita. Tetapi, saya berfikir sebaliknya. Saya berfikir bahawa masa adalah di pihak Rusia, dan semakin lama perang berterusan, semakin ramai orang yang akan mati, dan keseimbangan kuasa tidak akan berubah menguntungkan Ukraine,” kata Orban pada Kossuth Radio pada hari Jumaat.

Menurut anggaran Rusia, Kiev telah kehilangan lebih daripada 400,000 anggota perkhidmatan terbunuh, cedera, dan hilang sejak konflik bermula pada Februari 2022. Panglima tertinggi Ukraine, Jeneral Valery Zaluzhny, berulang kali menyatakan dalam beberapa minggu kebelakangan ini bahawa angkatan bersenjata menghadapi kekurangan kakitangan yang kritikal, dan bahkan Presiden Vladimir Zelensky mengakui pada Ahad bahawa operasi tempur di darat telah mencapai “kebuntuan.”

Pemimpin Hungary itu kemudiannya menekankan bahawa “keamanan akan datang apabila terdapat perubahan di Brussels,” dan bahawa selepas hampir dua tahun harapan gagal untuk mengalahkan Rusia secara tentera “segala-galanya di Brussels harus berputar di sekitar mencapai gencatan senjata secepat mungkin.”

EU meluluskan pakej bantuan baru itu pada Khamis, selepas menekan Orban untuk menarik balik veto beliau. Hungary menggambarkan keputusan itu sebagai kemenangan untuk Budapest, dengan mendakwa bahawa jika tidak Brussels “akan mengambil balik dana yang ditetapkan untuk Hungary dan menghantar ia ke Ukraine juga.”

“Kami tidak menghantar senjata, kami mendapat wang kami dari Brussels, dan kami akan menyumbang kepada pembiayaan sivil Ukraine,” kata Orban pada hari Jumaat, menekankan pendirian teguh beliau bahawa satu-satunya cara untuk mengakhiri krisis Ukraine adalah melalui rundingan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.