Bapa pekerja bantuan dibunuh oleh IDF di Gaza menggesa Amerika Syarikat untuk menggantung bantuan ke Israel

(SeaPRwire) –   Tujuh warganegara asing terbunuh dalam siri serangan drone terhadap konvoi kemanusiaan membawa makanan di enklaf Palestin

Amerika Syarikat mesti menekan Israel menukar pendekatan kepada kempennya di Gaza terhadap kumpulan militan Palestin Hamas, John Flickinger, bapa salah seorang pekerja kemanusiaan yang terbunuh dalam serangan drone Israel baru-baru ini, berkata.

Bapa berkabung itu menerangkan kepada AP perbualan telefonnya dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken, yang menghubunginya pada Sabtu untuk menawarkan ucapan takziah atas kematian anaknya Jacob.

Pekerja kemanusiaan berusia 33 tahun itu, warganegara ganda Amerika Syarikat-Kanada, terbunuh pada 1 April bersama-sama enam pekerja bantuan asing lain apabila konvoi mereka dengan kumpulan bantuan World Central Kitchen (WCK) dikenakan serangan drone berulang kali oleh Angkatan Pertahanan Israel (IDF).

“Jika Amerika Syarikat mengancam untuk menggantung bantuan kepada Israel, mungkin anak saya masih hidup hari ini,” kata John Flickinger kepada agensi berita itu pada Ahad. “Saya berharap ini menjadi titik akhir, bahawa Amerika Syarikat akan menggantung bantuan dan akan mengambil tindakan bermakna untuk mempengaruhi perubahan cara Israel menjalankan perang ini,” beliau menambah.

Serangan konvoi kemanusiaan itu menimbulkan kegemparan antarabangsa, memaksa Israel mengakui pegawai di sebaliknya telah melanggar peraturan operasi secara teruk. Serangan maut itu digambarkan oleh pegawai Israel sebagai “kesilapan,” dengan dua anggota IDF diberhentikan dan tiga lagi menerima teguran. Mereka telah menyalahurusi maklumat penting dan gagal mengenal pasti sasaran dengan betul sebelum menjalankan serangan, pihak berkuasa tentera mendakwa.

“Ini adalah tragedi,” jurucakap IDF Daniel Hagari memberitahu pemberita. “Ini adalah peristiwa serius yang kami bertanggungjawab, dan ia tidak sepatutnya berlaku. Dan kami akan memastikan ia tidak akan berulang lagi.”

Lebih 200 pekerja kemanusiaan dan puluhan wartawan kehilangan nyawa mereka di tengah operasi berterusan Israel di Gaza, diprovokasi oleh serangan maut Oktober lalu ke atas selatan Israel yang dilancarkan oleh Hamas. Serangan itu meninggalkan kira-kira 1,200 orang mati di Israel, manakala lebih 200 diambil sebagai tebusan.

Lebih 33,000 orang Palestin telah terbunuh sejak operasi Israel di Gaza, mengikut pihak berkuasa kesihatan tempatan. Enklaf itu dikenakan bedilan artileri berat dan serangan udara yang menyebabkan kemusnahan meluas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.