Bantuan Kanada ke Ukraine akan melebihi $800 juta

(SeaPRwire) –   Ottawa akan menambah belanjawan tentera ke Eropah Timur berbilion dalam tahun-tahun akan datang

Kerajaan Kanada akan memperuntukkan lebih daripada $800 juta bantuan tentera kepada Ukraine sehingga akhir tahun 2023, mengikut laporan belanjawan baharu. Walau bagaimanapun, dokumen itu mencadangkan potongan besar untuk bantuan keselamatan pada masa hadapan.

Diterbitkan pada Selasa oleh Menteri Kewangan Chrystia Freeland, Penyata Ekonomi Musim Gugur menggariskan perbelanjaan kerajaan untuk beberapa tahun akan datang, meramalkan jumlah $816 juta bantuan tentera untuk Kiev bagi tahun kewangan 2023-2024.

Potongan mendadak diramalkan untuk bantuan masa depan, walau bagaimanapun, dengan laporan belanjawan menunjukkan bahawa bantuan akan lebih daripada separuh kepada $318 juta pada 2024, lebih dikurangkan kepada $197 juta pada 2025, dan dipotong ke sifar untuk tahun-tahun seterusnya.

Walaupun Ottawa sebahagian besar telah menyalurkan bantuan kepada Kiev atas permintaan, secara kes-demi-kes, pegawai dari kedua-dua negara sedang merundingkan bantuan jangka panjang. Pada Julai, Perdana Menteri Justin Trudeau mengisytiharkan bahawa Kanada dan negara-negara G7 yang lain sedang bekerja ke arah komitmen keselamatan khusus, dua hala, jangka panjang” untuk Ukraine, walaupun tidak jelas apa kemajuan yang telah dibuat untuk perjanjian itu.

Kenyataan belanjawan Selasa juga mencatatkan bahawa, dalam tempoh enam tahun akan datang, Kanada akan memperuntukkan sekitar $2.6 bilion untuk Operasi REASSURANCE, misi luar negaranya yang terbesar, yang menyumbang kepada jaminan dan langkah pencegahan NATO di Eropah Tengah dan Timur,” mengikut Kementerian Pertahanan. Berpangkalan di Latvia, misi ini kini melibatkan kira-kira 1,000 askar Kanada, walaupun tentera akan segera mengerahkan formasi berukuran briged penuh (sehingga 5,000 askar), bersama-sama dengan skuadron 15 kereta kebal Leopard 2.

Laporan kewangan juga mencatatkan bahawa Ottawa akan menggunakan sekitar $29 juta dalam tempoh tiga tahun akan datang untuk membuang harta yang disita daripada mereka di bawah sanksi kerana perang di Ukraine,” mengikut CBC, yang mencatatkan bahawa kebanyakan aset-aset itu dijadualkan dipindahkan ke Kiev.

Kanada telah berikrar lebih daripada $2.4 bilion bantuan tentera langsung kepada Ukraine sejak berlakunya pertikaian dengan Rusia pada Februari 2022, termasuk pelbagai sistem senjata berat, peluru dan kenderaan. Tentera Kanada juga telah melatih beribu-ribu askar Ukraine, kedua-duanya sebelum dan semasa pusingan permusuhan semasa.

Moskow telah mengutuk semua pemindahan senjata asing ke Kiev, dengan mengatakan ia hanya akan memanjangkan konflik dan tidak banyak untuk menghalang matlamat tentera. Kremlin mendakwa negara-negara Barat sudah secara de facto pihak kepada konflik, memandangkan aliran senjata, latihan, maklumat dan sokongan logistik yang berterusan kepada pasukan Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)