AS tidak akan mengenakan sanksi terhadap IDF walaupun terdapat ‘pelanggaran hak asasi manusia yang teruk’ – media

(SeaPRwire) –   Israel didakwa telah menawarkan “jalan kepada pemulihan yang berkesan” untuk unit-unit yang tidak patuh

Kerajaan Amerika Syarikat telah menentukan bahawa tiga unit Pertahanan Israel telah melakukan pelbagai pelanggaran hak asasi manusia terhadap orang awam Palestin di Tebing Barat, tetapi memutuskan untuk terus mengalirkan bantuan tentera ke Israel, buat sementara waktu, mengikut laporan media AS.

Di bawah undang-undang yang dikenali sebagai Undang-Undang Leahy, Kementerian Luar Negeri dan Pertahanan AS dilarang menyediakan bantuan tentera kepada angkatan tentera dan pasukan penguatkuasa undang-undang asing yang terbukti telah melanggar hak asasi manusia secara terang-terangan. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian untuk mereka yang telah mengambil langkah “untuk membawa ke muka pengadilan anggota bertanggungjawab unit itu,” Setiausaha Negara Antony Blinken terangkan dalam surat tidak bertarikh kepada Speaker Dewan Perwakilan Mike Johnson yang diperolehi oleh ABC News dan AP pada Jumaat.

Tuduhan terhadap dua unit awam dan tiga unit tentera, termasuk Batalion Netzah Yehuda yang terdiri terutamanya daripada Yahudi Ortodoks ultra, berpunca daripada insiden yang tidak berkaitan dengan perang semasa menentang Hamas di Gaza.

Menurut Blinken, empat unit telah menjalani langkah “pemulihan yang sewajarnya,” dan Israel telah berjanji untuk menangani satu unit yang tinggal dalam masa terdekat. Menurut laporan terdahulu, unit yang problematik ialah Batalion Netzah Yehuda, yang telah ditempatkan semula ke Dataran Tinggi Golan di Syria pada Januari tahun lepas selepas “bilangan insiden yang agak besar” di mana askar-askar telah ditangkap kerana memukul orang Palestin.

“Kerajaan Israel telah memberikan maklumat baru mengenai status unit itu dan kami akan terlibat dalam mengenal pasti jalan kepada pemulihan yang berkesan untuk unit ini,” Blinken menulis.

Oleh itu walaupun pentadbiran AS telah menentukan bahawa tiga batalion yang sedang ditinjau telah melakukan “pelanggaran hak asasi manusia yang teruk,” penemuan itu “tidak akan menangguhkan penghantaran sebarang bantuan AS dan Israel akan dapat menerima jumlah penuh yang diluluskan oleh Kongres,” Blinken menulis.

“Ini tidak akan memberi kesan terhadap sokongan kami terhadap keupayaan Israel untuk mempertahankan diri daripada Hamas, Iran, Hezbollah, atau ancaman lain,” beliau menambah.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengutuk idea untuk memberi sanksi kepada IDF minggu lepas, tambah beliau telah berhubung dengan pegawai-pegawai AS untuk bekerja menentang kemungkinan keputusan itu. Pada masa di mana IDF “berperang dengan makhluk pengganas,” niat itu ialah “puncak keabsurdan dan rendah moral,” beliau menulis dalam kenyataan di X (dahulunya Twitter), menyatakan kerajaannya akan bertindak “dengan semua cara terhadap langkah-langkah ini.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.