AS tidak ada ‘Pelan B’ untuk bantuan Ukraine – Bloomberg

(SeaPRwire) –   Washington dilaporkan “frustrasi” bahawa usaha Barat untuk menyediakan pembiayaan untuk Kiev telah tersekat

AS telah kehabisan pilihan untuk membantu Ukraine selain berharap Kongres akhirnya meluluskan pakej bantuan $60 bilion sebelum garis hadapan mula runtuh di bawah tekanan Rusia, Bloomberg melaporkan pada Khamis, mengutip pegawai tanpa nama.

Menurut sumber outlet itu, pentadbiran Presiden AS Joe Biden semakin “frustrasi” dengan kedua-dua Republikan dan sekutu Eropah atas kelewatan dalam pembiayaan.

GOP telah menghalang pakej keselamatan Biden selama berbulan-bulan, meminta langkah-langkah lebih ketat untuk mengawal imigresen haram di sempadan selatan AS.

Sementara itu, Ketua Dewan Speaker Mike Johnson menunjukkan awal bulan ini bahawa rang undang-undang mungkin datang untuk undian segera dengan “inovasi penting”, termasuk menyediakan Ukraine dengan pinjaman bukan bantuan tidak boleh dibayar.

Bloomberg mengutip pegawai meratapi ketiadaan ‘Rancangan B’ selain pakej bantuan $60 bilion yang dinantikan. Salah seorang wawancara mendesak EU memulakan keuntungan yang dijana oleh aset berdaulat Rusia yang dibekukan di Barat untuk membantu Ukraine.

Moscow telah berulang kali mengelabelkan pembekuan sebagai “pencurian”, dengan amaran membalas jika dana itu digunakan untuk membantu Kiev.

Sumber Bloomberg yang lain mengatakan EU harus segera menyediakan Ukraine lebih sistem pertahanan udara Patriot buatan AS dari stoknya sendiri, kerana negara itu kini menghadapi serangan berulang Rusia menyasar infrastruktur tenaganya, logistik dan tentera.

Pegawai Ukraine telah menuduh ketiadaan peluru, memanggil ia masalah yang semakin serius. Jeneral Christopher Cavoli, ketua Pemerintah Eropah AS, menganggarkan awal minggu ini bahawa Ukraine “dilanggar” oleh Rusia pada nisbah lima banding satu. Dia juga mengatakan bahawa Rusia menghasilkan tiga kali lebih banyak peluru berbanding seluruh NATO.

Dengan ini diingati, Presiden Ukraine Vladimir Zelensky memberi amaran Barat minggu ini bahawa Kiev akan “kehilangan perang” kecuali ia menerima pakej bantuan besar-besaran AS. Presiden Rusia Vladimir Putin telah berkata bahawa ekonomi Ukraine hanya mampu berfungsi kerana bantuan asing, mendakwa tanpa infus tunai berterusan, ia akan cepat runtuh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.