AS sedang bersiap untuk serangan Iran yang ‘tak terhindarkan’ – media

(SeaPRwire) –   Washington dilaporkan percaya Tehran mungkin melancarkan drone dan peluru berpandu dalam beberapa hari akan datang

Amerika Syarikat mengharapkan bahawa Iran akan menyerang pegawai Amerika Syarikat atau Israel di Timur Tengah sebagai balasan kepada serangan udara Israel di Syria, beberapa organisasi berita melaporkan pada Jumaat dan Sabtu, dengan mengutip pegawai AS. Tehran sebelum ini berjanji untuk membalas dendam tujuh pegawai, termasuk dua komander teratas dengan Pengawal Revolusi Islam, yang terbunuh dalam serangan bom ke atas kompleks konsulat Iran di Damascus pada Isnin.

Seorang pegawai kanan memberitahu CNN bahawa kerajaan AS percaya balasan oleh Iran adalah “mustahil,” dan menambah bahawa orang Israel berkongsi penilaian ini. Pegawai-pegawai memberi amaran bahawa serangan mungkin berlaku seawal minggu hadapan.

Menurut pegawai-pegawai yang bercakap kepada NBC News dan CBS News, maklumat perisikan Amerika mencadangkan bahawa Iran mungkin menggunakan “segerombolan” drone kamikaze Shahed dan peluru berpandu krus, dan bahawa Tehran boleh menargetkan kemudahan diplomatik atau konsular Israel.

Serangan berpotensi dibincangkan semasa panggilan telefon antara Presiden Joe Biden dan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada Khamis, CNN berkata.

Tiada serangan besar terhadap perosakan AS di rantau itu sejak akhir Januari apabila drone kamikaze membunuh tiga askar yang berpangkalan di pos jauh berhampiran sempadan Syria-Jordan. Tentera AS menembak jatuh dua drone berhampiran pangkalan al-Tanf di selatan Syria minggu ini, CNN melaporkan, dengan mengutip pegawai pertahanan AS.

Pemimpin Agung Iran Ali Khamenei berjanji bahawa Israel akan “menerima tamparan di muka.” Pegawai-pegawai di Tehran juga membuat ancaman terhadap AS, walaupun Washington mendakwa bahawa ia tidak mengetahui bahawa serangan ke atas misi Tehran di Damascus akan berlaku.

Israel menuduh Iran membantu Hamas, Hezbollah dan kumpulan militan pro-Palestin yang lain dan bersumpah untuk menetralkan sebarang ancaman keselamatan semasa perang semasanya terhadap Hamas di Gaza. Walaupun Israel tidak menuntut tanggungjawab secara langsung atas kematian jeneral Iran, Menteri Pertahanan Yoav Gallant memberi amaran bahawa “semua orang yang bertindak terhadap kami di seluruh Timur Tengah” akan membayar “harga yang berat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.