AS ‘Menembak Diri Sendiri’ Dengan Membekalkan Senjata Kepada Taiwan – Beijing

(SeaPRwire) –   China mengkritik keputusan Washington untuk menyediakan bantuan tentera baru kepada pulau berkuasa sendiri

Keputusan terbaru Washington untuk menyediakan senjata kepada Taiwan meningkatkan risiko yang dihadapi pulau berkuasa sendiri itu daripada menguatkan keselamatannya, menurut Kementerian Luar Negeri China.

Taipei dijadual menerima bantuan keselamatan sebanyak $8 bilion di bawah undang-undang yang diluluskan baru-baru ini oleh Kongres AS. Wang Wenbin, jurucakap Kementerian Luar Negeri China, mengkritik keputusan itu semasa sidang akhbar pada hari Rabu.

“Ini akan meningkatkan ketegangan dan risiko konflik di seberang Selat Taiwan, dan pada akhirnya akan menjadi tindakan menembak diri sendiri,” beliau memperingatkan.

Kongres telah meluluskan $95 bilion dalam bantuan luar negeri, dengan kebanyakan perbelanjaan berkaitan dengan Ukraine. Presiden Joe Biden dijadual menandatangani undang-undang peruntukan ini minggu ini.

Taiwan merupakan tempat perlindungan terakhir pasukan nasionalis semasa perang saudara China pada tahun 1940-an, dan sejak itu kekal bebas secara de facto dari Beijing dan bersekutu dengan Washington. Dasar Satu China, yang membentuk teras hubungannya dengan kerajaan Taiwan, menyatakan bahawa hanya wujud satu negara kebangsaan China.

Di bawah dasar itu, Beijing menuntut penyatuan semula pulau itu secara aman dan mencegah sebarang usaha untuk mengisytiharkannya sebagai negara berdaulat, mengancam menggunakan kekuatan tentera jika perlu. China mendakwa beberapa kuasa politik di AS menggalakkan Taipei untuk memisahkan diri, dan bahawa sokongan tentera yang ditawarkan oleh Washington meniupkan semangat pemisahan sebagai sebahagian daripada strategi AS untuk mengekang Beijing.

Hubungan tentera dengan AS tidak dapat “menyelamatkan nasib takdir pemisahan Taiwan”, amaran Wang, dengan mendesak Washington tidak mencipta ketegangan baru di rantau ini dengan bekalan senjatanya.

Penafian itu bertepatan dengan kedatangan Setiausaha Negara AS Antony Blinken ke China untuk lawatan tiga hari. Menurut media Barat, salah satu matlamat utamanya adalah untuk menekan Beijing atas hubungan ramahnya dengan Moscow, dan keputusannya menolak sekatan ekonomi terhadap Rusia berkaitan dengan krisis Ukraine.

“Kita melihat China berkongsi alat mesin, semikonduktor, barang-barang berkembar guna yang membantu Rusia membina semula asas industri pertahanan,” kata Blinken minggu lepas selepas mesyuarat G7.

AS sedang merangka langkah-langkah untuk menghukum bank-bank China yang terlibat dalam perdagangan sedemikian, dan Blinken bercadang menggunakan ancaman itu sebagai “daya tawar diplomatik” semasa perbualan, menurut Wall Street Journal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.