AS mendedahkan keputusan siasatan kesalahan perang Israel

(SeaPRwire) –   Washington telah mendedahkan kebimbangan yang “munasabah” bahawa Jerusalem Barat mungkin telah melanggar undang-undang kemanusiaan menggunakan senjata Amerika

Jabatan Negara Amerika Syarikat telah menerbitkan laporan yang mengkritik cara Israel menjalankan perang terhadap Hamas di Gaza, tetapi berhenti daripada menuduh secara terbuka Jerusalem Barat atas sebarang pelanggaran tertentu yang akan memerlukan Washington untuk menghentikan aliran senjata kepada sekutunya.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) dan kaedahnya telah menghadapi skrutini yang lebih ketat kerana operasi tentera Israel di Gaza yang padat penduduk telah memanjang ke bulan kelapan, mengakibatkan kematian hampir 35,000 orang Palestin, kebanyakannya orang awam.

Laporan itu mendakwa bahawa “sifat konflik di Gaza membuat sukar untuk menilai atau mencapai kesimpulan muktamad tentang insiden individu,” dan bahawa Washington belum mendapat “maklumat lengkap untuk mengesahkan sama ada artikel pertahanan AS” menyebabkan kematian orang awam.

“Walau bagaimanapun, mengambil kira ketergantungan Israel yang ketara terhadap artikel pertahanan buatan AS, adalah munasabah untuk menilai bahawa artikel pertahanan… telah digunakan oleh pasukan keselamatan Israel sejak 7 Oktober dalam keadaan tidak konsisten dengan kewajipannya di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa atau dengan amalan terbaik yang ditetapkan untuk mengurangkan kerosakan orang awam,” laporan itu tambah.

Selanjutnya, walaupun Israel didakwa telah “mengambil langkah-langkah” untuk mengurangkan kerosakan sampingan, “keputusan di atas tanah, termasuk tahap kematian orang awam yang tinggi, menimbulkan soalan yang banyak sama ada IDF menggunakannya dengan berkesan dalam semua kes,” ringkasan itu membaca.

Biden mengakui awal minggu ini bahawa sekurang-kurangnya beberapa orang awam Palestin di Gaza terbunuh oleh bom buatan AS – dan telah bersumpah untuk menghentikan bekalan senjata mana-mana yang Israel boleh gunakan dalam operasi tentera besar-besaran di bandar Rafah selatan.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas di Gaza berikutan serangan ganas kumpulan militan itu pada 7 Oktober, yang mengakibatkan lebih 1,200 nyawa, sementara ratusan warga Israel diambil tebusan.

Walaupun kereta kebal IDF sudah memasuki Rafah pada Isnin, dengan tentera Israel menguasai bahagian bandar, Biden percaya bahawa operasi “terhad” Israel belum melintasi garis merah Washington.

Pada Jumaat, majlis perang Israel meluluskan “pengembangan terukur” operasi darat di Rafah, dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu berjanji bahawa Jerusalem Barat akan teruskan kempen tentera dan “akan berjuang dengan kuku jari” jika bekalan senjata AS dihentikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.