AS menangguhkan laporan mengenai siasatan jenayah perang Israel – Politico

(SeaPRwire) –   Laporan negara tentang siasatan jenayah perang Israel ditangguh – Politico

Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat Joe Biden menangguhkan laporan mengenai sama ada Israel telah melakukan jenayah perang di Gaza, Politico melaporkan pada Selasa, dengan merujuk kepada ahli-ahli parlimen yang tidak mahu dikenali.

Selama beberapa bulan, Jabatan Negara telah menyiasat sama ada Israel telah melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa sejak permulaan operasi tentera mereka di enklaf Palestin itu. Sekiranya Pasukan Pertahanan Israel (IDF) didapati melanggar, bantuan tentera AS yang biasa kepada negara Yahudi itu berisiko kering.

Pentadbiran Biden bertujuan menyerahkan laporan itu kepada Kongres pada hari Rabu, kata jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller semasa sesi soal jawab media pada petang Selasa. Beliau menekankan tarikh akhir yang “ditetapkan sendiri” dan kerja masih berjalan.

Seorang pegawai kanan pentadbiran, yang bertutur secara tanpa nama, memberitahu Politico bahawa laporan itu akan “ditangguhkan kurang daripada seminggu.”

Sementara itu, Amerika Syarikat menangguhkan penghantaran bom ke Israel berlatarbelakangkan serangan darat “terhad” IDF ke bandar Rafah yang padat penduduk di sempadan Gaza, lapor Associated Press pada Rabu. Serangan itu dilancarkan menentang kehendak pentadbiran Biden, kata agensi itu, dengan merujuk kepada seorang pegawai kanan pentadbiran. Satu penghantaran 1,800 bom 2,000 paun (900kg) dan 1,700 bom 500 paun (225kg) telah disediakan untuk IDF minggu lepas, tetapi Amerika Syarikat bimbang tentang penggunaan letupan lebih besar dalam keadaan Rafah yang sangat padat penduduk, kata pegawai itu kepada AP.

Lebih 1.4 juta orang Palestin kini berlindung di bandar itu, mengikut anggaran PBB. Mereka telah dipindahkan dari baki Gaza oleh peperangan Israel menentang kumpulan militan Hamas. Jumlah penduduk Gaza sebelum peristiwa 7 Oktober, apabila Hamas menyerang Israel dan membunuh kira-kira 1,200 orang serta mengambil lebih 250 tebusan. Operasi pengkekangan dan pengeboman serta serangan darat IDF seterusnya telah mengorbankan hampir 35,000 nyawa orang Palestin, mengikut pihak berkuasa kesihatan tempatan, selain meletakkan kaedah peperangan Israel di bawah skrutin sejagat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.