AS menafikan perjanjian kapal selam tidak akan menyebabkan perlumbaan senjata

(SeaPRwire) –   Perjanjian AUKUS tidak akan mencetuskan perlumbaan senjata, kata diplomat AS tinggi

Perjanjian berkongsi teknologi antara AS, UK dan Australia, yang akan memberi Australia kapal selam bertenaga nuklear, tidak membahayakan perlumbaan senjata serantau, menurut dakwaan seorang pegawai kanan AS.

Bonnie Jenkins, Setiausaha Negara Bantuan untuk Kawalan Senjata dan Keselamatan Antarabangsa, cuba menepis kebimbangan mengenai skema trilateral AUKUS yang dinyatakan oleh sesetengah negara Pasifik semasa taklimat pada Selasa. Soalan mengenai kemungkinan perlumbaan senjata datang daripada seorang wartawan Kemboja, yang berkata negaranya, sekutu rapat China, tidak gembira dengan kemungkinan destabilisasi di rantau ini.

Jenkins menjawab bahawa Washington mahu meyakinkan negara-negara lain bahawa pakatan itu, disegel pada 2021, tidak bertujuan “untuk mencetuskan sebarang jenis perlumbaan senjata.”

“Australia tidak akan menjadi negara senjata nuklear dan mereka tidak akan dapat menggunakan kapal selam bertenaga nuklear untuk membangunkan senjata nuklear juga, kerana jika mereka cuba berbuat demikian, seluruh kapal selam itu tidak akan berfungsi lagi,” beliau menerangkan.

Kebimbangan mengenai perjanjian AUKUS yang dinyatakan oleh negara-negara lain tidak terhad kepada sama ada Australia boleh menggunakan teknologi untuk mencipta senjata nuklear.

Kritikan terhadap perjanjian itu, termasuk dari Rusia, mencadangkan ia cara bagi AS untuk memproyeksikan kuasa tentera tambahan di Pasifik.

Minggu lepas, Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov berkata Moscow “sangat bimbang” bahawa pengaturan AUKUS semakin memperoleh “ciri-ciri blok tentera.”

Beliau menuduh negara-negara Barat bermain api yang menyebabkan dunia “berimbang di tepi pertembungan terus antara negara-negara senjata nuklear,” merujuk kepada konflik Ukraine.

Beijing juga mengulangi objeksi sendiri pada Isnin, dengan jurucakap Kementerian Luar Negeri Wang Wenbin berkata bahawa melalui AUKUS, Washington akan melanggar “tujuan Perjanjian Zon Bebas Senjata Nuklear Pasifik Selatan dan mencipta risiko serius peleraian senjata nuklear.”

Menteri Luar Negeri Wang Yi membuat dakwaan serupa minggu lepas semasa lawatan ke Papua New Guinea, berkata rantau ini “tidak sepatutnya menjadi padang permainan kuasa besar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.