AS disyaki membina ‘pangkalan tentera rahsia’ di rantau Amerika Latin kaya minyak

(SeaPRwire) –   Presiden Venezuela Nicolas Maduro melihat tindakan Amerika Syarikat berhampiran sempadan negaranya sebagai “agresif”

Amerika Syarikat telah memasang “pusat tentera rahsia” di kawasan pertikaian Essequibo, mendakwa Presiden Venezuela Nicolas Maduro pada Khamis.

Pemimpin Amerika Latin itu bercakap pada upacara memperingati undang-undang baru mempertahankan Guyana Essequibo. Kawasan minyak dan galian kaya seluas 62,000 kilometer persegi di sekitar Sungai Essequibo adalah pusat pertikaian wilayah antara Venezuela dan Guyana, bekas jajahan British.

“Kami mempunyai maklumat membuktikan bahawa, di wilayah Guyana Essequibo, sementara ditadbir oleh Guyana, pusat tentera rahsia Pemerintah Selatan [AS]… badan CIA, telah dipasang,” kata Maduro.

Pusat tersebut merupakan “agresif” terhadap rakyat selatan dan timur Venezuela, dan dibina “untuk menyediakan peningkatan terhadap Venezuela,” tambahnya.

Pemerintah Selatan AS, sebahagian Jabatan Pertahanan, mengekalkan Pejabat Kerjasama Keselamatan di Guyana, dan berkhidmat sebagai perunding tentera kepada Angkatan Pertahanan Guyana, memberikan sokongan tentera dan latihan.

Berikutan referendum kebangsaan awal Disember, Caracas mendakwa Guayana Esequiba – kawasan hutan yang Venezuela mendakwa dimiliki selama lebih satu abad. Guyana membantah, menegaskan bahawa kawasan itu mewakili dua pertiga wilayahnya yang diiktiraf antarabangsa, dan meminta masyarakat antarabangsa untuk membantu.

Pertikaian atas kawasan Essequibo meningkat pada tahun 2015 selepas syarikat tenaga Amerika Syarikat ExxonMobil menemui petroleum di sana. Selepas referendum Disember, pasukan gabungan AS-Guyana mengadakan latihan tentera. Tentera Laut Diraja British menghantar kapal patroli HMS Trent ke Guyana pada Januari untuk menunjukkan sokongannya kepada negara itu.

Menurut Maduro, kawasan pertikaian sedang dikawal oleh Pemerintah Selatan, CIA, dan ExxonMobil, yang cuba merampas sumber Venezuela.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.