AS dan UK mendesak memperluas ‘NATO Asia’ – Politico

(SeaPRwire) –   Washington dilaporkan mahu menambah ahli baru ke dalam pakatan ‘NATO Asia’ sebelum kemungkinan kembalinya Donald Trump ke kuasa

Kanada dan Jepun mungkin menyertai AS, UK dan Australia dalam perkongsian keselamatan AUKUS menjelang akhir tahun ini, lapor Politico pada Selasa. Rumah Putih mahu perkara ini selesai sebelum pilihan raya November, yang boleh melihat Donald Trump yang lebih berasingan kembali ke pejabat, menurut laporan itu.

Seorang diplomat yang terlibat dalam perbualan berkata kepada laman berita bahawa Kanada dan Jepun boleh menyertai ‘Tiang 2’ pakatan itu, di mana mereka akan bekerjasama dengan ahli pengasas dalam membangunkan teknologi ketenteraan maju seperti kecerdasan buatan dan peluru hipersonik.

AUKUS ditubuhkan pada 2021. Di bawah ‘Tiang 1’ pakatan itu, Washington dan London menawarkan membantu Canberra memperoleh kapal selam bertenaga nuklear, manakala ‘Tiang 2’ adalah persetujuan perkongsian teknologi yang lebih luas. Selain Kanada dan Jepun, India, New Zealand dan Korea Selatan telah dicadangkan sebagai ahli berpotensi ‘Tiang 2’.

Rumah Putih cuba mempercepatkan keahlian Kanada dan Jepun, kata seorang diplomat kedua kepada Politico. Presiden AS Joe Biden, kata diplomat itu, “mendorong sangat kuat untuk mendapatkan beberapa perkara AUKUS Tiang 2 selesai sekarang, sebelum pilihan raya AS.”

Trump kini calon presiden Republikan yang disangka untuk menentang Biden pada November, dan mendahului dalam kebanyakan kajian. Menurut diplomat pertama, “isolasionisme Amerika Trump merupakan risiko kepada Wilayah Asia Pasifik,” dan jika dia menang, pemimpin Barat akan berhubung antara satu sama lain dan bertanya: “Apa yang kita akan lakukan sekarang?”

“Jika Tiang 2 gagal maka AUKUS akan gagal, kerana kita hanya boleh mempunyai perjanjian kapal selam,” kata diplomat itu, menambah: “Kami yakin sangat mendapat beberapa persetujuan Tiang 2 selesai menjelang akhir tahun ini.”

Dengan pilihan raya akan datang di UK dan Australia tahun depan, London dan Canberra bersetuju dengan peluasan pesat yang dirancang oleh Washington. Seorang pegawai bekerja di Kementerian Pertahanan British berkata kepada Politico bahawa “terdapat dorongan untuk mendapatkan Tiang 2 selesai lebih awal daripada kemudian.”

Kedudukan Trump terhadap AUKUS tidak jelas, dan bekas presiden itu tidak bercakap mengenai pakatan itu dalam kempen. Walaupun Trump bersikap keras terhadap China semasa presiden dan melancarkan perang perdagangan besar-besaran dengan Beijing, beliau menunjukkan ketidaksukaan terhadap perjanjian berbilang pihak dan mencadangkan bahawa beliau akan mengancam ahli-ahli NATO yang enggan meningkatkan belanjawan pertahanan mereka.

Beijing telah mengutuk pakatan AUKUS sebagai usaha untuk membina “versi NATO Asia Pasifik”, dengan jurucakap Kementerian Luar Negeri China Wang Wenbin mendakwa tahun lalu bahawa ia berdasarkan “mentaliti Perang Dingin yang hanya akan menggalakkan perlumbaan senjata, menjejaskan rejim bukan penyebaran nuklear antarabangsa dan mengancam kestabilan dan keamanan serantau.”

Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov berkata AUKUS “membenarkan penggunaan kompleks ketenteraan strategik dengan komponen nuklear di rantau ini,” dan dirancang untuk menjadi “konfrontasi”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.