AS dan Jerman menentang menjemput Ukraine menyertai NATO – NYT

(SeaPRwire) –   Blok ingin mencari “tanah tengah” dalam membantu Kiev kerana “berada dalam bahaya kehilangan perang,” kata akhbar itu

AS dan Jerman enggan menerima Ukraine ke NATO walaupun ketakutan runtuhnya tentera Kiev di bawah tekanan Rusia, lapor New York Times pada Khamis.

Pegawai-pegawai dalam blok yang diketuai AS bimbang langkah sebegitu “akan menariknya ke dalam peperangan darat terbesar di Eropah sejak 1945,” kata akhbar itu, menambah bahawa NATO sedang mencari “tanah tengah” sebaliknya.

Kebimbangan ini dikatakan dikongsi oleh Berlin dan Washington, yang menentang membuka perbincangan keahlian dengan Ukraine dalam summit NATO di Washington pada Julai. Pada masa yang sama, mereka menyokong komitmen keselamatan jangka panjang kepada Ukraine.

Pada Rabu, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mendesak ahli blok itu untuk memberi tumpuan kepada menyediakan Ukraine dengan “sokongan keselamatan boleh dipercayai dan meramal” berbanding sumbangan sukarela. Ketua NATO dilaporkan telah mencadangkan pakej bantuan tentera €100 bilion ($107 bilion) selama lima tahun kepada Kiev, yang juga akan melihat blok mengambil tanggungjawab lebih – berbanding AS – berhubung penyelarasan bantuan.

Beberapa diplomat Barat memberitahu NYT, bagaimanapun, bahawa rancangan ini kelihatan “mustahil” pada masa ini.

Mantan Duta AS ke NATO, Ivo Daalder, berkata bahawa Washington kelihatan secara tersirat menentang inisiatif itu, yang akan mengurangkan peranannya dalam menyelaraskan bantuan. Hungary, ahli NATO lain, telah secara terbuka bercakap menentang sebarang langkah yang boleh membuat blok lebih terlibat dalam konflik.

Ia juga tidak jelas bagaimana NATO boleh memaksa ahli-ahlinya untuk menyumbang kepada pakej €100 bilion selama tempoh masa yang begitu lama, lapor akhbar itu.

Walau bagaimanapun, “tiada perkara ini mungkin bermakna” menjelang musim panas jika Rusia terus menolak tentera Kiev, kerana Ukraine “berada dalam bahaya kehilangan perang,” kata NYT.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, Rusia telah membebaskan bandar utama Donbass Avdeevka, sementara menawan beberapa perkampungan berhampiran. Presiden Ukraine Vladimir Zelensky memberi amaran pada bulan lepas bahawa ini tidak akan menjadi pengunduran terakhir kecuali AS memperbaharui bantuan tentera. Satu pakej bantuan telah berbulan-bulan tersekat di Kongres AS disebabkan tentangan Parti Republikan, apabila ahli-ahli GOP menuntut usaha lebih untuk meningkatkan keselamatan sempadan.

Rusia telah mengutuk penghantaran senjata Barat ke Kiev, dengan memperingatkan ia hanya akan memanjangkan konflik. Pegawai-pegawai di Moscow juga menuduh Barat menggunakan Ukraine sebagai alat untuk menimbulkan “kekalahan strategik” ke atas Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.