AS berjanji untuk mencegah Rusia daripada membangunkan projek tenaga baharu

(SeaPRwire) –   Washington mahu memastikan bahawa projek Arctic LNG 2 Novatek “mati di air”, kata Jabatan Negara

AS bertujuan untuk menghalang pembangunan sektor tenaga Rusia, termasuk projek LNG besar baru di Artik, kata pegawai kanan Jabatan Negara Geoffrey Pyatt.

Berucap di sidang kemuncak Financial Times pada Isnin, Pyatt menyatakan bahawa AS secara khusus menargetkan projek Arctic LNG 2 di Wilayah Yamal utara Rusia, yang sedang dibangunkan oleh syarikat tenaga swasta besar Novatek.

“Matlamat kami adalah untuk memastikan bahawa Arctic LNG 2 mati di air,” Pyatt, yang berkhidmat sebagai setiausaha bantuan untuk sumber tenaga, dilaporkan berkata oleh akhbar British itu. “Kami sangat fokus untuk memastikan bahawa Rusia tidak dapat membangunkan projek baru untuk [mengalihkan] gas yang sebelumnya dihantar ke Eropah.”

AS telah mengenakan beberapa pusingan sekatan ekonomi terhadap Arctic LNG 2, yang terbaru diumumkan pada November 2023.

Memotong Eropah daripada gas paip murah Rusia telah menjadi komponen utama balasan Barat sejak Moscow melancarkan operasi tentera di Ukraine pada 2022. Walaupun pengeluar LNG Amerika Syarikat telah mengambil bahagian besar pasaran, gas Rusia terus mengalir ke beberapa negara ahli EU.

Menurut anggaran Reuters, EU meningkatkan pembelian LNG Rusia pada 2023 untuk mengimbangi kehilangan gas paip. LNG kini memegang bahagian 15% pasaran, naik dari kira-kira 8% sebelum 2022. Bahagian gas paip Rusia sebelumnya adalah 37%.

Moscow menganggap konflik Ukraine sebagai sebahagian daripada perang wakil AS terhadap Rusia, salah satu matlamatnya adalah untuk menghancurkan persaingan ekonomi. Kesejahteraan orang Eropah telah dikorbankan oleh Washington dalam proses itu, berhujah pegawai Rusia.

Kehilangan pasaran Eropah telah mendorong Moscow untuk memfokuskan semula paip yang menghubungkan medan gas utama dengan pelanggan di Asia, terutamanya China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.