Argentina Baru-baru Ini Memilih Seorang Populis Eksentrik Yang Mencari Nasihat Dari Anjing-anjingnya Yang Diklon

javier milei english mastiff dog

(SeaPRwire) –   Majoriti besar pengundi Argentina memilih untuk mencuba sesuatu yang baru apabila mereka memilih Javier Milei untuk menjadi presiden negara mereka yang akan datang.

Dalam ketika inflasi yang meningkat dan kemiskinan yang meningkat, Milei, seorang populis sayap kanan yang menjanjikan perubahan radikal kerajaan, mengalahkan menteri ekonomi yang menjawat jawatan Sergio Massa dalam undian pusingan kedua pada Ahad lalu dengan lebih daripada 55% undian, peratusan tertinggi yang pernah diperoleh calon presiden sejak kembalinya Argentina ke demokrasi pada tahun 1983.

Ahli undangan berusia 53 tahun yang mengenal pasti dirinya sebagai libertarian dan “anarko-kapitalis” berkempen untuk mengurangkan perbelanjaan awam, memansuhkan bank pusat, dan menukar mata wang negara Argentina daripada peso Argentina kepada dolar AS, antara langkah-langkah ekonomi yang drastik yang lain. Beliau juga menentang pendidikan seks di sekolah, berjanji untuk mengehadkan akses kepada abort dan menolak sains iklim sebagai konspirasi sosialis.

Tetapi lebih daripada mana-mana cadangan dasar atau butiran platformnya, Milei terutamanya datang dikenali sepanjang musim pilihan raya yang bergolak itu sebagai seorang yang pelik. Seorang bekas pemuzik rock yang pernah bermain dalam kumpulan tribute Rolling Stones, Milei yang berambut liar bangkit ke populariti sebagai seorang ahli ekonomi dan . Dalam kempen, beliau di pentas dan di udara untuk mewakili rancangan-rancangannya. Beliau telah membuat kenyataan berani daripada memanggil Paus Francis sebagai ” ” hingga memuji gangster Amerika Al Capone sebagai ” .”

Critik Milei sering menunjuk kepada tingkah lakunya yang luar biasa dan pengumuman pelik untuk mendakwa ketidakkompetennya untuk memerintah—biografi tidak rasmi Argentina Juan Luis González tentang Milei berjudul El Loco (Orang Gila)—tetapi pemerhati politik mengatakan pilihan Milei mewakili kurang sokongan untuknya dan lebih kepada protes terhadap status quo. Pentadbir politik tempatan Lucas Romero berkata: “Ini adalah kejayaan yang kurang disebabkan oleh Milei dan kepelikan dan keistimewaannya dan lebih kepada permintaan untuk perubahan.”

Namun, mungkin tiada apa-apa yang telah menimbulkan lebih banyak persoalan tentang kecerdasan mental dan kesesuaian Presiden terpilih untuk memimpin daripada perkara yang dilaporkan secara meluas (dan ) tentang siapa yang beliau rujuk untuk nasihat: Conan, Murray, Milton, Robert dan Lucas. Mereka apabila beliau menduduki tempat pertama dalam pilihan raya presiden negara pada Ogos—kecuali mereka bukan benar-benar orang.

“Siapa lagi?” katanya. “Anak-anak berkaki empat saya,” merujuk kepada lima ekor anjingnya yang telah dipanggil “strategis terbaik.”

Semuanya bermula apabila Milei mengambil seekor mastif Inggeris bernama Conan, merujuk kepada filem 1982 Conan the Barbarian, pada tahun 2004. González, wartawan Argentina dan biografi tidak rasmi tidak rasmi Milei, menulis dalam bahawa haiwan peliharaan itu menjadi, dalam kata-kata Milei, “cinta sejati dan terbesarnya” dan bahawa Milei datang untuk melihat Conan sebagai “betul-betul anak lelakinya.” Milei, yang tidak berkahwin dan tidak mempunyai anak, memberi kredit kepada anjing 200 paun itu dengan menjadi kawan terdekat dan penasihatnya dan berdiri di sisinya melalui masa yang sukar dan keseorangan.

Apabila Conan meninggal dunia pada tahun 2017, dilaporkan Milei melawat seorang medium untuk berkomunikasi dengan haiwan peliharaannya yang telah meninggal. Ia adalah dalam , Milei telah berkata, Conan memberinya misi untuk menjadi presiden Argentina. Menurut akhbar Argentina , Milei percaya bahawa beliau dan Conan bertemu buat kali pertama dalam kehidupan terdahulu lebih 2,000 tahun lalu sebagai seorang gladiator dan singa di Colosseum Rom dan bahawa pasangan itu tidak berlawan kerana mereka ditakdirkan untuk bersatu dalam masa depan, dan beliau percaya kempen presidennya adalah saat yang ditakdirkan itu.

Pada tahun 2018, Milei kemudian membayar kira-kira $50,000, menurut dan , untuk syarikat AS PerPETuate untuk mengklon Conan menggunakan DNA-nya, sesuatu yang dilaporkan Milei telah merancang untuk melakukannya untuk sementara waktu. Prosedur itu menghasilkan lima anak anjing, yang dinamakan oleh Milei sempena Conan asal dan ahli ekonomi Murray Rothbard, Milton Friedman, dan Robert Lucas. Milei secara kerap merujuk kepada klon Conan kini sebagai anaknya—dan tidak membezakannya daripada Conan asal—dan empat anjing lain sebagai “cucu-cucunya.”

González dan media berita Argentina yang lain melaporkan bahawa Milei merujuk kepada anjing-anjingnya untuk nasihat mengenai hal ehwal kempennya, dasar dan lebih lagi. Dalam temu bual Ogos dengan akhbar Sepanyol , González berkata bahawa Milei “yakin bahawa anjing-anjing itu memberi nasihat dalam pelbagai bidang: yang satu dalam politik, yang lain dalam ekonomi, yang lain memberi nasihat am.” González menambahkan bahawa dia bimbang tentang “pemimpin yang tidak stabil” di Argentina yang sudah “tidak stabil”: “Lelaki ini yang akan menentukan nasib negara bangun setiap hari, melakukan sesi medium dengan anjing-anjing, dan kemudian membuat dekri berdasarkan itu. Ia sangat mengejutkan.”

Apabila ditanya oleh pada September tentang laporan tentang kabinet anjing tidak konvensionalnya, Milei tidak menafikannya, menjawab dengan kelihatan bangga: “Apa yang mereka katakan, bahawa anjing-anjing saya menentukan strategi saya, ya? Bahawa mereka seperti jawatankuasa strategik? Mereka adalah jawatankuasa strategik terbaik di dunia. Katakan: bila seorang luar-luar mencapai apa yang kita capai dalam dua tahun? Jika begitu, mereka adalah penganalisis politik terbaik di dunia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)