Apa Yang Kita Tahu Sampai Sekarang Mengenai Mengapa OpenAI Membebaskan Sam Altman

(SeaPRwire) –   Syarikat-syarikat yang sihat yang diketuai oleh pengasas yang berkompeten, berjaya secara komersial dan dicintai secara global biasanya tidak cenderung untuk memecat mereka. Dan, apabila Altman berjalan ke pentas di San Francisco pada 6 November, semua perkara itu boleh menggambarkan peranannya di OpenAI.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif bersama-sama telah memulakan perlumbaan untuk keunggulan kecerdasan buatan secara global, membantu OpenAI melampaui pesaing yang lebih besar, dan pada ketika itu, sering dibandingkan dengan Bill Gates dan Steve Jobs. Sebelas hari kemudian – Altman telah digantikan oleh Ketua Teknologi , memulakan minggu yang kacau-balau di mana eksekutif setia kepada Altman telah dituntut balik untuk pemulihannya.

Dan pada 6 November, di persidangan pembangunan syarikat pertama, sanjungan untuk Altman kelihatan semesta. Para peserta bertepuk tangan dengan penuh semangat ketika dia menyenaraikan pencapaian syarikat: 2 juta pelanggan, termasuk “lebih daripada 92% syarikat-syarikat Fortune 500.” Sebab utama untuk itu adalah Microsoft Corp., yang melabur $ 13 bilion ke dalam syarikat dan menempatkan Altman di pusat penyusunan semula korporat yang telah menyebabkannya melonjakkan pesaing seperti Google dan Amazon dalam kategori tertentu pemberian awan, menghidupkan semula enjin carian Bing, dan menempatkan syarikat dalam kedudukan terkemuka dalam kategori perisian paling panas. Kini, Altman menjemput CEO Satya Nadella ke pentas dan bertanya bagaimana Microsoft berasa tentang perkongsian itu.

Tetapi jika pelanggan dan pelabur gembira, terdapat satu konstituensi yang kekal sangat meragui Altman dan idea sebuah syarikat AI komersial: lembaga pengarah sendiri. Walaupun lembaga itu termasuk Altman dan sekutu rapat, Presiden OpenAI , ia secara muktamad dikawal oleh kepentingan saintis yang bimbang bahawa pengembangan syarikat telah lari kawalan, mungkin bahkan berbahaya.

Ini meletakkan saintis bertentangan dengan Altman dan Brockman, yang kedua-duanya mendakwa bahawa OpenAI sedang mengembangkan perniagaannya kerana keperluan. Setiap kali seorang pelanggan menanya ChatGPT bot percakapan soalan yang memerlukan jumlah komputasi mahal yang besar – begitu banyak bahawa syarikat mengalami kesukaran mengimbangi permintaan letupan daripada pengguna. Syarikat telah dipaksa untuk meletakkan had pada bilangan kali pengguna boleh memeriksa model AI yang paling kuatanya dalam sehari. Sebenarnya, situasi menjadi begitu genting dalam hari-hari selepas persidangan pembangunan, Altman mengumumkan bahawa syarikat itu menangguhkan pendaftaran untuk perkhidmatan ChatGPT Plus berbayar untuk tempoh tidak tentu.

Dari sudut pandangan Altman, mengumpul lebih banyak wang dan mencari sumber pendapatan tambahan adalah penting. Tetapi beberapa ahli lembaga pengarah, dengan ikatan ke gerakan skeptikal faedah berkesan, melihat ini dalam ketegangan dengan risiko yang dibawa oleh AI maju. Banyak faedah berkesan – gerakan pseudo-falsafah yang cuba menderma wang untuk menangani risiko eksistensial – telah membayangkan skenario di mana sistem AI yang kuat boleh digunakan oleh kumpulan pengganas untuk, misalnya, mencipta senjata biologi. Atau dalam kes skenario terburuk mutlak sistem AI boleh secara spontan menjadi jahat, mengambil kawalan sistem senjata dan cuba untuk memusnahkan kemanusiaan.

Pada Jumaat walau bagaimanapun, skeptik menang, dan salah seorang pengasas yang paling terkenal hidup secara tiba-tiba dibebaskan daripada tugas. Menambah kepada perasaan kekacauan, lembaga itu membuat sedikit usaha untuk memastikan peralihan yang lancar. Dalam kenyataan mengumumkan keputusan itu, lembaga mencadangkan bahawa Altman tidak selalu jujur dalam komunikasinya – “tidak selalu jujur dalam komunikasinya,” katanya dalam pengumuman meletupnya. Lembaga tidak menyatakan sebarang ketidakjujuran dan Ketua Operasi Terbuka Brad Lightcap kemudian mengatakan dalam memo kepada pekerja bahawa ia tidak menuduh Altman melakukan salahlaku, mengaitkan penyingkirannya bukan kepada perdebatan keselamatan, tetapi “kegagalan berkomunikasi.” Lembaga juga bergerak tanpa berunding dengan Microsoft, meninggalkan Nadella “marah” dengan pemberhentian tergesa-gesa rakan kongsi penting, menurut orang yang mengetahui fikirannya.

Menurut orang yang mengetahui rancangannya, Altman merancang syarikat saingan, sementara pelabur mendesak pemulihan beliau. Sepanjang hujung minggu, beberapa pelabur sedang mempertimbangkan menulis nilai pelaburan OpenAI mereka ke sifar, menurut orang yang mengetahui perbincangan itu. Langkah yang berpotensi, yang akan membuat lebih sukar bagi syarikat untuk mengumpul dana tambahan dan membenarkan pelabur OpenAI menyokong pesaing teoritikal Altman, kelihatan direka untuk menekan lembaga pengarah untuk meletak jawatan dan membawa Altman kembali. Sementara itu, pada malam Sabtu, banyak eksekutif OpenAI dan puluhan pekerja mula menweet emoji hati – kenyataan solidariti yang kelihatan sama adil ungkapan cinta untuk Altman dan pengkritikan terhadap lembaga.

Sumber yang mengetahui fikiran Nadella berkata bahawa CEO Microsoft itu menyokong potensi kembalinya Altman dan juga berminat untuk menyokong usaha baharu Altman. Sumber itu meramalkan jika lembaga tidak mempertimbangkan semula, kontingen besar jurutera OpenAI mungkin akan meletak jawatan dalam hari-hari syarikat. Menambah kepada perasaan ketidakpastian: pejabat OpenAI ditutup selama minggu ini. Microsoft dan Altman enggan memberi komen. Apabila dihubungi melalui telefon pada Sabtu, Brockman, yang meletak jawatan segera selepas Altman dipecat, berkata “Super kepala turun sekarang, maaf.” Kemudian dia menutup telefon.

Perbezaan falsafah tidak akan biasanya merosakkan syarikat yang dinilai pada $86 bilion, tetapi OpenAI tidak seperti syarikat biasa. Altman menyusunnya sebagai pertubuhan amal, dengan anak syarikat untaian keuntungan yang dikendalikannya dan yang dengan agresif telah menggalakkan pelabur modal usaha dan rakan kongsi korporat. Struktur baru dan, menurut kritikus OpenAI, cacat itu meletakkan Altman, Microsoft, dan semua pelanggan syarikat di bawah belas kasihan lembaga pengarah yang didominasi oleh mereka yang meragui pengembangan korporat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)