Amerika Syarikat Tidak Lagi Menikmati Keutamaan Tanpa Cabaran – Ketua CIA

(SeaPRwire) –   Agensi telah meningkatkan perekrutan untuk menentang Rusia dan China, William Burns menulis dalam op-ed

Dengan kuasa Amerika menghadapi lebih banyak cabaran daripada mana-mana tempoh sejak akhir Perang Dingin, CIA telah meningkatkan usaha perekrutannya di Rusia dan membuka pusat “misi” baru yang tertumpu sepenuhnya kepada China, ketua agensi William Burns telah berkata.

Kekuatan tentera dan ekonomi China yang meningkat, kesediaan Rusia menggunakan kekuatan tentera di Ukraine, dan bilangan negara-negara serantau yang mengejar dasar luar negara bebas telah semuanya membawa kepada “dunia persaingan strategik yang ketat di mana Amerika Syarikat tidak lagi menikmati keutamaan tidak dipertikai,” Bruins menulis dalam artikel yang diterbitkan oleh majalah Luar Negara pada Selasa.

Burns menghabiskan banyak artikel membuat kes untuk bantuan tentera berterusan ke Ukraine, mendakwa – seperti pegawai-pegawai Washington yang lain – memotong Kiev dari senjata Barat akan menghantar mesej “kelemahan Amerika” kepada Presiden Xi Jinping, dengan itu menggalakkan beliau menyerang Taiwan.

Burns kemudian mendakwa bahawa ketidakpuasan hati dalam Rusia telah mencipta peluang perekrutan “satu generasi” untuk CIA. Walau bagaimanapun, walaupun agensi telah cuba merekrut informan melalui akaun Telegram dan X mereka, Burns tidak menggambarkan sebarang kejayaan. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata minggu lepas bahawa “seseorang sepatutnya memberitahu CIA bahawa VKontakte [rangkaian sosial] jauh lebih popular di negara kita daripada X,” yang telah dilarang di Rusia pada 2022.

“Walaupun Rusia mungkin menimbulkan cabaran paling segera, China adalah ancaman jangka panjang yang lebih besar,” Burns terus, menambah bahawa CIA telah menghabiskan dua tahun terakhir “menyusun semula dirinya untuk memantapkan keutamaan itu.”

Agensi itu telah menggandakan bahagian belanjawan yang dibelanjakan ke China, menggaji lebih banyak penutur Mandarin, dan bersaing untuk pengaruh dengan Beijing di Amerika Latin, Afrika, dan Wilayah Indo-Pasifik, katanya. Pada 2021, agensi itu membuka “pusat misi baru yang tertumpu sepenuhnya kepada China,” katanya, menambah bahawa pusat itu adalah satu-satunya daripada kira-kira dua belas kemudahan sedemikian yang tertumpu kepada satu negara.

Walau bagaimanapun, pegawai perisikan semasa dan terdahulu memberitahu Wall Street Journal tahun lepas bahawa CIA telah menghadapi kesukaran untuk merekrut sumber dan informan China. Walaupun Burns berbangga tentang kerja CIA di Amerika Latin, pegawai memberitahu akhbar itu bahawa ejen yang bekerja di rantau itu secara rutin dipantau oleh lawan mereka dari China.

CIA mengalami tamparan memusnahkan kepada keupayaan pengumpulan perisikannya pada 2010, apabila pihak berkuasa China mula mengenal pasti, menangkap dan dilaporkan melaksanakan ejen CIA di negara itu. Siasatan oleh New York Times meletakkan bilangan mata-mata dibunuh atau dipenjarakan pada 20, manakala majalah Foreign Policy telah mendakwa sekurang-kurangnya 30 ejen telah dilaksanakan antara 2010 dan 2012.

Apabila Burns mengakui tahun lepas bahawa CIA sekali lagi menjalankan ejen di China, Kementerian Luar Negara China mengancam untuk “mengambil semua langkah perlu untuk melindungi keselamatan negara.”

Walaupun kesukaran CIA, rakan sejawatan Rusia, Sergey Naryshkin, memberitahu majalah pertahanan negara Rusia ‘Pertahanan Kebangsaan’ pada September bahawa Moscow masih menganggap Washington sebagai “lawan geopolitik paling berbahaya dan tidak kompromi.” Berucap kepada media Rusia awal bulan ini, Naryshkin mendakwa bahawa AS sedang cuba merekrut pelajar Rusia untuk membina “kelima kolom” di Rusia menjelang pilihan raya presiden pada Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.