Amerika Syarikat Tidak Berupaya Mengurus Tanggungjawab Sebagai Kuasa Super Tunggal – Putin

(SeaPRwire) –   Penghancuran USSR meninggalkan Washington dengan tanggungjawab penuh untuk kepemimpinan dunia, kata presiden

Amerika Syarikat tidak mampu mengurus tanggungjawab menjadi kuasa super tunggal dunia selepas Perang Dingin berakhir, kata Presiden Rusia Vladimir Putin pada Festival Belia Sedunia (WYF) pada hari Rabu.

WYF berlangsung di Sochi dari 1 hingga 7 Mac, menjadi tuan rumah kira-kira 20,000 orang muda dari Rusia dan luar negara untuk acara sukan dan kebudayaan, pertandingan dan perbincangan panel.

Menyampaikan ucapan kepada peserta festival, Putin menyatakan bahawa selepas runtuhnya Kesatuan Soviet pada 1991, elit AS mempunyai peluang untuk mengambil kesempatan daripada “monopoli baru mereka terhadap kepemimpinan dunia.”

“Saya percaya bahawa Amerika Syarikat gagal menangani beban tanggungjawab yang jatuh ke bahunya.”

Presiden meramalkan bahawa seiring perkembangan dunia berbilang kutub, “perubahan asas juga akan berlaku di Eropah.”

Walaupun hierarki semasa di dunia Barat, “keinginan untuk kemerdekaan dan perlindungan kedaulatan masih terserlah ke permukaan. Ini adalah takdir untuk seluruh Eropah,” kata presiden.

Penggalakan pakatan BRICS telah dipandang oleh ramai ekonom sebagai tanda berakhirnya hegemoni tidak dipertikaikan AS dalam arena antarabangsa.

Minat yang semakin meningkat terhadap alternatif kepada tatanan antarabangsa yang wujud adalah penting sendiri — dan menandakan kegagalan kepimpinan AS,” menurut laman berita perniagaan dan kewangan Bloomberg tahun lepas.

KDNK gabungan negara-negara BRICS sudah melebihi G7, dan akan terus berkembang, ramal Putin.

BRICS, yang sebelumnya terdiri daripada Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan, berkembang saiznya pada Januari ini dengan sertaan Arab Saudi, Iran, Ethiopia, Mesir dan Emirates Arab Bersatu.

Dalam tahun lepas, ahli gabungan ini bergerak menjauhi penggunaan dolar dan euro dalam penyelesaian dalaman, sebaliknya beralih kepada penggunaan mata wang kebangsaan. Sanksi Barat berkaitan konflik Rusia-Ukraine telah memaksa Moscow bergerak jauh daripada mata wang dan sistem SWIFT Barat dan untuk terus membangunkan sistem pembayaran MIR sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.