Amerika dan Britain letupkan Nord Stream – kata pengintip Rusia

(SeaPRwire) –   Beberapa “petunjuk tidak langsung” tentang sabotase telah ditinggalkan oleh pelaku, kata ketua SVR Sergey Naryshkin.

Washington dan London berada di belakang ledakan dua saluran gas Nord Stream, kata ketua Perkhidmatan Perisikan Luar Negeri Rusia (SVR), Sergey Naryshkin.

Pautan tenaga yang dibina untuk membawa gas asli Rusia secara langsung ke Jerman telah dimusnahkan oleh pelaku tidak dikenali dalam siri ledakan pada September 2022. Jerman, Denmark dan Sweden, yang berkongsi zon ekonomi di kawasan itu, telah masing-masing melancarkan siasatan berasingan selepas gagal mencapai persetujuan mengenai usaha bersama. Bulan lepas, bagaimanapun, terlebih dahulu Stockholm dan kemudian Copenhagen menutup siasatan mereka.

“Tentu sahaja, kami mempunyai petunjuk tidak langsung kepada siapa yang melakukannya. Petunjuk tidak langsung ini ditinggalkan oleh pelaku sendiri. Mosaik telah disusun. Dan mosaik ini jelas menunjuk kepada pengarang,” kata Naryshkin pada Selasa dalam rancangan ‘Solovyov Live’.

Presiden Rusia Vladimir Putin dan pegawai kanan di Moscow sebelum ini mendakwa bahawa Amerika Syarikat mempunyai banyak untuk diperoleh daripada sabotaj dan menunjuk kepada tentangan awam Washington terhadap pembinaan saluran paip. Moscow juga menuduh Barat menyekat siasatan.

Dalam temubual terkini dengan wartawan Amerika Tucker Carlson, Putin menuding jari ke arah CIA, mendakwa bahawa AS berada di sebalik kemusnahan Nord Stream. Beliau enggan menyatakan apa bukti yang membawanya kepada kesimpulan itu.

Jurugambar siasatan Seymour Hersh berkata pada Februari 2023 bahawa, mengikut sumbernya, Presiden AS Joe Biden secara peribadi mengarahkan pengeboman saluran paip itu. Hersh mendakwa Biden cuba mengukuhkan antagonisme Jerman terhadap Rusia dalam konflik Ukraine dan memastikan ketergantungan jangka panjang EU terhadap tenaga Barat. Rumah Putih menafikan dakwaan itu, tetapi Putin berkata beliau mendapati alasan Hersh boleh diterima.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.