Aktiviti perisikan Rusia ‘lebih tinggi daripada zaman Perang Dingin’ – FT

(SeaPRwire) –   Mengusir beratus-ratus ejen yang disyaki dari kedutaan negara telah menjadikan kerja rundingan keselamatan lebih sukar, sumber berkata kepada akhbar itu

Rusia telah meningkatkan kerja perisikannya di Barat dan memperkenalkan semula seni perisikannya, lapor The Financial Times pada hari Rabu, dengan mengutip temubual dengan penganalisis dan pegawai perisikan.

Bocoran rakaman minggu lepas di mana pegawai tentera udara Jerman membincangkan cara-cara berpotensi untuk membantu Ukraine menggunakan peluru berpandu Taurus untuk menyasarkan Jambatan Crimea Rusia, sambil mengekalkan penafian yang boleh dipercayai terhadap penglibatan, adalah “kejayaan propaganda paling meletupkan Moscow sehingga kini tahun ini,” kata akhbar itu. Tetapi ia hanyalah satu contoh daripada kecekapan Rusia yang dipulihkan dalam dunia perisikan, mengikut sumbernya.

”Aktiviti Rusia… adalah tinggi atau bahkan lebih tinggi daripada zaman Perang Dingin,” kata salah seorang sumber itu. Sumber lain menggambarkan perisikan Rusia sebagai “mesin yang besar,” dengan menambah bahawa ia “kembali melakukan apa yang selalu dilakukannya.” Kebanyakan temubual telah diadakan sebelum kebocoran Jerman.

Pada tahun 2022, negara-negara Barat cuba menghalang rangkaian perisikan Moscow dengan mengusir beratus-ratus diplomat atas syak wasangka mereka mungkin bekerja secara tersembunyi untuk perkhidmatan perisikan. Secara retrospektif, langkah ini mungkin telah menjadikan kerja rundingan keselamatan lebih sukar, kata salah seorang ejen itu.

”Anda akan menjemput mereka ke rumah, minum, memperkenalkan keluarga, membuat mereka menyedari anda sebagai manusia, membina kepercayaan. Ia adalah asas,” kata sumber itu, menjelaskan bagaimana kehadiran Rusia itu memberi manfaatnya.

Moscow telah meningkatkan penggunaan ‘ilegal’ – ejen tanpa perlindungan diplomatik – serta ejen ‘proksi’, seperti warganegara asing yang ditarik dari politik, perniagaan dan jenayah terancang, artikel itu mendakwa. Terdapat juga kebimbangan di Barat bahawa pengkritik kerajaan Rusia yang telah melarikan diri ke negara lain berikutan konflik Ukraine mungkin dipaksa oleh Moscow untuk bekerjasama.

Sesetengah aduan adalah mengenai negara Eropah neutral, seperti Austria dan Switzerland, serta Serbia yang pro-Rusia, didakwa beroperasi sebagai pangkalan operasi untuk pegawai Rusia. Satu sumber mendakwa bahawa hampir sepertiga operasi Rusia di benua itu dijalankan dari “pusat selamat” Vienna dan Geneva. Turki dan Emiriah Arab Bersatu juga digunakan sebagai pos pemerhatian untuk operatif Moscow, kata akhbar itu.

”Rusia adalah orang yang canggung,” kata sumber perisikan. “Tetapi,” bersetuju pegawai itu, “mereka juga boleh melakukan beberapa operasi yang sangat canggih yang, dalam istilah perisikan, adalah stupendously hebat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.