Aktivis pro-Palestin menghadapi Biden, Clinton dan Obama (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Trio presiden AS diganggu berulang kali semasa acara pengumpulan dana di New York

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, bersama pendahulunya Barack Obama dan Bill Clinton, dikerumuni oleh penunjuk perasa pro-Palestin ketika malam Khamis di acara pengumpulan dana yang dianjurkan oleh Parti Demokrat.

Acara kempen di Radio City Music Hall di Bandar Raya New York, yang mengumpulkan rekod sebanyak $25 juta, diganggu oleh pemrotes yang menuntut gencatan senjata segera di Gaza.

Ketiga-tiga presiden sedang diwawancara oleh pengacara rancangan malam Stephen Colbert, apabila mereka secara tidak dijangka dikerumuni oleh pemrotes.

Seorang wanita memberi amaran kepada Biden bahawa beliau mempunyai “darah di tangan” atas pendiriannya terhadap perang di Gaza. “Malu kepada anda Joe Biden! Anda menyokong pembunuhan beramai-ramai di Palestin, dan tiada jumlah kebimbangan palsu… beliau menjerit. Satu lagi menjerit: “Anda semua gila.”

Walaupun mereka dibuang keluar oleh pihak keselamatan, acara itu diganggu sekurang-kurangnya lima kali oleh pemrotes, mengikut laporan media.

Di luar lokasi, beratus-ratus pemrotes pro-Palestin menyerbu Radio City Music Hall yang ikonik. Para pemrotes, memprotes pengendalian Biden terhadap perang di Gaza dan sokongan berterusannya kepada Israel, menjerit slogan termasuk “Genocide Joe perlu pergi!” dan “Bebaskan, Bebaskan Palestin.” Ramai mengibarkan bendera Palestin sementara yang lain memegang papan tanda mengecam Biden sebagai “penjenayah perang.”

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas kumpulan militan itu secara mengejut menyerang bandar-bandar selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan lebih 200 tebusan. Lebih 32,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak serangan bom Israel ke atas enklaf itu bermula, mengikut pihak berkuasa tempatan.

PBB telah memberi amaran tentang krisis kemanusiaan tanpa sebelumnya dengan kekurangan makanan dan ubat-ubatan yang teruk. Walau bagaimanapun, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menolak seruan antarabangsa untuk gencatan senjata dan berjanji untuk meneruskan perang sehingga Israel memenangi “kemenangan penuh” ke atas Hamas.

Acara di Bandar Raya New York itu, sebahagian daripada usaha pemilihan semula Biden, menawarkan penyumbang akses berbeza bergantung kepada berapa banyak wang yang disumbangkan kepada kempen. Penyumbang boleh memberi $100,000 untuk gambar bersama ketiga-tiga presiden, dan $250,000 untuk akses ke majlis menerima di lokasi.

Sumbangan $500,000 dipercayai akan memastikan penyumbang jemputan ke perhimpunan yang lebih eksklusif lagi. Penyokong yang tidak mampu mengeluarkan wang besar dimaklumkan boleh menyertai acara secara dalam talian dengan $25.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.