Ais kutub yang mencair menyebabkan gangguan waktu – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Pemanasan global menyebabkan gangguan dalam masa – kajian

Pencairan kutub ais sedang mengalihkan berat Bumi ke arah Khatulistiwa dan memperlahankan putaran planet kita, menurut laporan dalam jurnal sains Nature. Laporan itu memberi amaran bahawa perlambatan ini boleh menimbulkan kerosakan kepada pengawalan masa global.

Kemanusiaan bergantung kepada rangkaian 450 jam atom untuk mengekalkan Masa Sejagat Berkoordinat (UTC). Pengkomputeran rangkaian, pemosisian global, dan pasaran kewangan semuanya memerlukan pengukuran masa tepat ini untuk berfungsi. Walau bagaimanapun, putaran Bumi tidak selalu sepadan dengan piawaian rasmi ini: tarikan graviti dari matahari dan bulan, perubahan kadar putaran teras planet, dan gempa bumi semuanya boleh mempercepatkan atau memperlahankan perjalanan masa.

Ancaman terbaru kepada UTC datangnya dari pencairan kutub ais di Greenland dan Antarctica, ahli geofizik Duncan Agnew menerangkan pada hari Rabu. Menggunakan pengukuran graviti berdasarkan satelit, Agnew dan pasukannya di Universiti California mendapati bahawa air ais cair mengendap sebagai air di sekeliling bahagian tengah Bumi, dengan perubahan jisim ini memperlahankan kadar putaran planet.

Sejak UTC dilaksanakan pada tahun 1963, konsortium saintis global telah menambah 27 ‘saat lompat’ untuk mengambil kira perlambatan putaran Bumi. Walau bagaimanapun, Bumi berputar lebih cepat dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dan para saintis telah mempertimbangkan untuk menolak satu saat pada tahun 2026. Menurut kajian Agnew, perlambatan planet bermakna keputusan ini kini tidak perlu dilaksanakan sehingga tahun 2029.

“Jika pencairan ais kutub tidak lama ini dipercepatkan, masalah ini akan berlaku tiga tahun lebih awal,” tulis Agnew. “Pemanasan global sudah memberi kesan kepada pengawalan masa global.”

Terlepas daripada bila saat ini akan ditolak, para saintis tidak pasti bagaimana langkah ini akan memberi kesan kepada sistem komputer dan rangkaian.

“Perkhidmatan web yang berbeza kini mengendalikan saat lompat dengan cara yang berbeza,” tulis Agnew. “Banyak sistem kini mempunyai perisian yang boleh menerima saat tambahan, tetapi sedikit sekali jika tiada membenarkan penolakan saat, jadi satu saat negatif dijangka akan mencipta banyak kesukaran.”

Selain daripada kesannya ke atas pengawalan masa, pencairan kutub ais dijangka akan menyebabkan pelbagai masalah dan peluang di seluruh dunia. Menurut anggaran terburuk oleh Bank Dunia, kenaikan aras laut 10-100 sentimeter menjelang tahun 2100 boleh menenggelamkan keseluruhan kepulauan Maldives. Sebaliknya, ais Artik cair di pantai utara Rusia boleh membuka Laluan Utara ke laluan laut tahunan, mengurangkan masa perjalanan dari China ke Eropah hampir separuh dan menempatkan Moscow dalam kawalan laluan pengangkutan berharga.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.