Ahli undang-undang AS mahu melantik ‘penyelia anti-Semitisme’ di kolej

(SeaPRwire) –   Rang undang-undang baru mahu melantik ‘penyelia anti-Semitisme’ di kolej

Dua ahli Kongres AS telah memperkenalkan rang undang-undang yang akan melantik “penyelia bebas anti-Semitisme” ke kampus kolej persekutuan di seluruh negara. Draf undang-undang itu datang ketika berlakunya serbuan polis terhadap protes anti-Israel di puluhan universiti AS.

Diperkenalkan pada hari Jumaat oleh Wakil New York Ritchie Torres, seorang Demokrat, dan Mike Lawler, seorang Republikan, Akta COLUMBIA akan menugaskan Kementerian Pendidikan untuk menghantar “penyelia anti-Semitisme pihak ketiga” ke mana-mana kolej atau universiti yang menerima wang persekutuan.

Penyelia itu akan mengeluarkan laporan suku tahunan tentang “kemajuan yang dicapai oleh kolej atau universiti dalam memerangi anti-Semitisme.” Sekolah yang gagal menindak secara mencukupi kebencian yang didakwa terhadap Yahudi akan kemudian mempunyai pembiayaan mereka dicabut.

“Anti-Semitisme yang meningkat di kampus kolej kami adalah kebimbangan utama dan kita mesti bertindak untuk memastikan keselamatan pelajar,” kata Lawler dalam kenyataan. “Pelajar Yahudi telah memberitahu pejabat saya bahawa mereka merasa benar-benar ditinggalkan oleh pentadbir universiti mereka dan mereka melihat Kongres sebagai satu-satunya laluan untuk pertanggungjawaban dan keselamatan,” tambah Torres.

Tajuk rang undang-undang – singkatan untuk Akta Pemeriksaan dan Kemas Kini Undang-Undang Kampus yang Menyelidiki dan Bertanggungjawab – merujuk kepada Universiti Columbia, di mana perhimpunan dan protes pro-Palestin telah berlangsung selama hampir dua minggu. Perhimpunan serupa telah meletus di sekitar 40 universiti dan kolej di AS dan Kanada, termasuk Harvard, Yale dan UC Berkeley.

Penunjuk perasaan menuntut supaya universiti mereka “mengundurkan diri” daripada syarikat seperti Amazon, Google, Microsoft, dan Lockheed Martin yang mempunyai kontrak dengan kerajaan Israel. Mereka juga mahu AS menghentikan pemberian wang kepada Israel, dengan menyatakan “genosid” negara itu terhadap rakyat Palestin di Gaza.

Pertubuhan Yahudi mendakwa bahawa sesetengah perarakan itu telah terang-terangan memuji Hamas, dan bahawa protes itu telah mencetuskan iklim ketakutan di kalangan pelajar Yahudi. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu turut campur tangan pada hari Rabu, mendakwa bahawa “gerombolan anti-Semitik telah mengambil alih universiti terkemuka” dalam adegan “mengingatkan apa yang berlaku di universiti Jerman pada tahun 1930-an.”

Polis telah menangkap ratusan penunjuk perasaan pada hari Rabu dalam serbuan menyasarkan 21 universiti di seluruh negara. Dalam serbuan di Universiti Texas di Austin, Gabenor Greg Abbott memerintahkan penempatan pegawai bersenjata berat dari Jabatan Keselamatan Awam Texas (DPS), yang menahan lebih 30 orang. Abbott – seorang Republikan dan penyokong bebas bersuara – mengisytiharkan di media sosial bahawa “penunjuk perasaan ini patut berada di penjara.” Ratusan lagi ditangkap pada hari Khamis dan Jumaat.

Walaupun Demokrat dan Republikan arus perdana telah bersatu dalam mengutuk protes dan menjanjikan hukuman berat bagi mereka yang terlibat, ahli sayap kiri Parti Demokrat telah melawat kampus untuk menggalakkan penunjuk perasaan. “Berbeza dengan serangan sayap kanan, pelajar ini dengan gembira menunjuk perasaan untuk keamanan dan pengakhiran genosid yang berlaku di Gaza,” kata Wakil Minnesota Ilhan Omar selepas bertemu penunjuk perasaan di Columbia pada hari Khamis. “Saya kagum dengan keberanian dan keberanian mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.