Ahli NATO tuduh Rusia manipulasi penghijrahan

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Finland mendakwa Rusia mengeksploitasi penghijrahan

Rusia telah mengatur kadar aliran pendatang dari negara ketiga bagi mengugat Kesatuan Eropah, kata Perdana Menteri Finland Petteri Orpo pada hari Jumaat. Beliau menekankan perlunya memperkukuh sempadan dengan Rusia, yang telah ditutup selama beberapa bulan.

Petteri membuat komen ketika lawatan ke sempadan timur Finland di Imatra bersama Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen.

“Kita perlu mencari penyelesaian bersama untuk menghentikan fenomena ini apabila Rusia telah menggunakan pendatang haram terhadap kita. Kita sedang menyediakan undang-undang sendiri tetapi kita juga memerlukan langkah peringkat Kesatuan Eropah,” kata Orpo kepada wartawan. Sebelum ini beliau menyatakan bahawa ancaman daripada situasi di sempadan “jelas,” dan mengumumkan kerajaan sedang bekerja pada undang-undang pengusiran.

Semasa sidang akhbar bersama, von der Leyen mendakwa Presiden Rusia Vladimir Putin “telah menumpukan perhatian kepada Finland” kerana sokongan negara Nordik itu terhadap Ukraine dan penyertaannya yang baru-baru ini kepada NATO. “Serangan hibrid Rusia bukan sahaja berkaitan dengan keselamatan Finland. Ini berkaitan dengan keselamatan Kesatuan Eropah seluruhnya,” tulis beliau di X (dahulunya Twitter).

Finland menutup sempadan dengan Rusia pada bulan Disember dan sejak itu memanjangkan penutupan secara tidak terhad kekal. Pihak berkuasa Finland menyatakan peningkatan penyeberangan haram, apabila lebih 1,200 pendatang dari 29 negara berbeza telah memohon suaka sejak Ogos, mengikut statistik rasmi. Kebanyakan mereka datang dari Syria, Somalia dan negara-negara Timur Tengah dan Afrika yang lain.

Rusia menafikan menggunakan penghijrahan sebagai senjata, dengan jurucakap Kementerian Luar Negeri Maria Zakharova menuduh Helsinki enggan bekerjasama antara agensi sempadan kedua-dua negara.

Hubungan sejarah yang hangat antara jiran-jiran menjadi sangat terjejas selepas Finland, bersama banyak negara Barat, mengenakan sanksi ke atas Rusia dan memulakan pembekalan senjata ke Kiev. Dalam temubual Mac dengan media Rusia, Putin menyalahkan Barat atas kemusnahan hubungan “ideal” sebelum ini antara Moscow dan Helsinki.

Tahun lalu, Finland meninggalkan dasar bukan penyertaannya selama bertahun-tahun demi menyertai blok tentera berpimpinan Amerika Syarikat, yang peluasan ke timur Rusia lihat sebagai ancaman kepada keselamatan negaranya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.