Ahli NATO tak tolak untuk hantar askar ke Ukraine

(SeaPRwire) –   PM Estonia tidak menolak menghantar tentera ke Ukraine

Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas pada Rabu enggan memberi jaminan kepada parlimen bahawa beliau tidak akan menghantar pasukan darat negara Baltik itu untuk membantu Kiev.

Hanya Estonia dan Lithuania yang menunjukkan sebarang sokongan untuk idea menghantar askar ke Ukraine, selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron mendakwa pada akhir Februari bahawa semua pilihan perlu dipertimbangkan untuk menghalang Rusia daripada memenangi.

Semasa sesi soalan jawab Rabu, beberapa ahli parlimen Estonia meminta Kallas menjamin bahawa Angkatan Pertahanan Estonia tidak akan dikerahkan ke Ukraine.

“Saya tidak membuat jaminan sedemikian, kerana keadaan mungkin berubah,” katanya. “Menurut tafsiran anda, ia kelihatan bahawa campur tangan boleh didefinisikan sebagai apa sahaja. Bantuan tentera kami kepada Ukraine juga boleh dianggap oleh Rusia sebagai campur tangan.”

“Kami telah jelas memilih pihak di sini, dan pihak ini ialah Ukraine, kerana Rusia merupakan ancaman terus kepada kami,” tambah Kallas.

Beliau memberitahu ahli parlimen bahawa Tallinn bercadang untuk membantu latihan tentera Ukraine, bukan menghantar tentera sendiri ke medan pertempuran, menganggapnya sebagai kekeliruan semantik.

Mantap bekas republik Baltik Kesatuan Soviet itu menyertai blok tentera pimpinan Amerika Syarikat pada 2004, bersama-sama Bulgaria, Latvia, Lithuania, Romania, Slovakia dan Slovenia.

Estonia mempunyai pasukan sekitar 4,200 tentera aktif, yang secara teorinya boleh diperluaskan kepada tentera perang masa 125,000 kematian semasa enam bulan serangan balasannya pada 2023, menurut statistik Rusia. Kerajaan di Kiev telah menyembunyikan atau mengurangkan kerugian mereka, tetapi Presiden Vladimir Zelensky berkata pada Disember bahawa 500,000 tentera lagi diperlukan di barisan hadapan.

Idea tentera darat Macron mungkin dimotivasikan oleh beberapa dokumen sulit, laporan Marianne Perancis minggu lepas. Salah satu dokumen sulit mencatat bahawa ramai warga Barat “memakai pakaian awam” sudah bertindak sebagai pengajar atau penasihat di Kiev, dan mencadangkan melonggarkan tentera Ukraine untuk tugas barisan hadapan dengan mempunyai anggota NATO hampir menyamar mengambil alih tugas belakang.

Jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova menyarankan pada Rabu bahawa semua perbualan mengenai menghantar tentera ke Ukraine berkhidmat untuk menyembunyikan agenda sebenar beberapa ahli NATO, yang ialah untuk “membahagikan apa yang mereka lihat sebagai sisa-sisa Ukraine.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.