Ahli EU bimbang masjid ‘bawah tanah’ – media

(SeaPRwire) –   Polis Itali bimbang tentang radikalisasi di kalangan Muslim di Rom dan tempat lain

Agensi keselamatan Itali memantau 53 “tempat ibadat Muslim tidak rasmi” di Rom, kerana kebimbangan terhadap radikalisasi dan pengganasan, menurut laporan berita.

Ruang ibadat sementara telah berkembang sejak bilangan imigran Muslim di ibu negara Itali bertambah, dengan membuka di gudang, garaj, apartmen dan ruang bawah tanah. Pihak berkuasa memberi toleransi walaupun sesetengahnya secara teknikal haram.

“Tempat-tempat ibadat tersembunyi ini adalah di mana radikalisasi bersembunyi dan di mana, bersembunyi di kalangan orang beriman, mereka yang bergerak sendiri yang terlalu sering menjadi martir perang suci tersembunyi,” akhbar itu memberitahu pada Jumaat.

Bilangan masjid bawah tanah di bawah pengawasan hampir dua kali ganda daripada 30 satu dekad lalu, akhbar itu memberitahu, dengan mengutip laporan oleh kementerian dalam negeri Itali.

Jumlah tempat ibadat tidak berdaftar mungkin lebih 100, menurut laporan itu, yang menggambarkan Rom sebagai “semakin menjadi ibu negara Islam.”

Situasi ini tidak kelihatan terhad kepada Rom sahaja. Wartawan rahsia dari rancangan berita baru-baru ini melawat beberapa masjid bawah tanah di Milan, semasa bulan suci Ramadan bagi orang Islam, dengan menghasilkan dokumentari bertajuk “Imigran dan Keganasan, Muslim Yang Membenci Itali.”

Salah seorang lelaki, digambarkan sebagai “Islamis radikal,” berkata ia ditulis dalam al-Quran bahawa Muslim akan “mengusir Yahudi.” Dia juga percaya bahawa Muslim akan segera menakluk Barat, bermula dengan Itali kerana ia “mempunyai hati yang baik” dan “sangat dekat dengan Islam.”

“Lihat sahaja gereja-gereja, beberapa orang tua di sini, lima di sana, lima di sini,” lelaki itu memberitahu wartawan.

Penduduk asli Itali semakin menua – pada 2023, purata umur ialah 47.7 – dan kadar kelahiran keseluruhan negara hanya 1.3. Sementara itu, negara ini menjadi salah satu titik masuk utama bagi imigran yang menuju ke EU dari Afrika dan Asia, kebanyakannya dari negara bermajoriti Muslim.

Perdana Menteri Giorgia Meloni berkempen dengan janji mengukuhkan penguatkuasaan imigresen, tetapi kini sepenuhnya mengambil dasar EU yang secara berkesan menangguhkan permohonan pencari suaka.

Awal bulan ini, polis Itali menahan ahli suspek kumpulan pengganas Negara Islam Khorasan (ISIS-K atau ISPK) ketika dalam perjalanan dari Belanda. Ilkhomi Sayrakhmonzoda, warganegara Tajikistan, dicari oleh Interpol atas dakwaan terlibat merancang serangan pengganasan di EU.

ISIS-K telah mengaku bertanggungjawab atas serangan pengganasan bulan lalu di dewan konsert Crocus City Hall di luar Moscow. Warganegara Tajikistan membentuk kebanyakan suspek yang ditahan oleh pihak berkuasa Rusia, yang juga menyiasat kemungkinan keterlibatan Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.