Adakah serangan Rafah akan memecahkan Netanyahu?

(SeaPRwire) –   Serangan besar-besaran Israel dikritik di seluruh dunia, tetapi PM masih boleh memanfaatkan situasi untuk kepentingannya

Sudah tujuh bulan sejak serangan tragis kumpulan radikal Palestin di wilayah Israel. Serangan itu tidak boleh dibandingkan dengan mana-mana serangan lain sejak penubuhan negara Yahudi Israel dari segi kaedah dan bilangan mangsa Israel. Walau bagaimanapun, tindak balas Israel ternyata lebih tragis dan agresif.

Jawatankuasa Antara Menteri Kerajaan Israel ke-37, dipimpin oleh Benjamin Netanyahu dan dibentuk pada 11 Oktober 2023, untuk mengurus operasi tentera Israel di Gaza, semakin mengancam untuk melawan seluruh komuniti global terhadap negara Yahudi.

Situasi bertambah buruk dengan bermulanya operasi tentera Israel di bandar Rafah yang padat penduduk di selatan Gaza. Pada petang 6 Mei, tentera udara Israel melaporkan bahawa ia sedang menjalankan serangan terhadap kemudahan Hamas di bahagian timur Rafah. Tentera Udara Israel menyerang lebih daripada 50 sasaran di bandar itu, menurut Times of Israel, dengan mengutip kenyataan jurucakap IDF Daniel Hagari.

Beliau menambah bahawa serangan itu dilakukan ketika persiapan untuk operasi tentera di bahagian timur Rafah. Hagari mengingatkan bahawa pada Isnin lepas, IDF telah memerintahkan pemindahan orang awam dari bahagian bandar itu. Penting untuk diingatkan bahawa kini, mengikut pelbagai sumber, kira-kira 1.5 juta pelarian berada di Rafah, mencari perlindungan di sana selepas bermulanya operasi Israel di utara Gaza.

Kempen tentera di Rafah mengejar dua objektif utama – pengembalian orang Israel yang diculik semasa serangan Oktober dan penghancuran pergerakan Palestin Hamas, seperti yang dinyatakan dalam ucapan Netanyahu. “Kami sudah membuktikan semasa pembebasan tahanan sebelum ini bahawa tekanan tentera sahaja terhadap Hamas adalah syarat yang perlu bagi pemulangan mereka,” kata pemimpin itu.

Menurut Netanyahu, kawalan ke atas pemeriksaan Rafah adalah “langkah yang sangat penting dalam menghancurkan keupayaan tentera dan pentadbiran Hamas.” Beliau mengucapkan terima kasih kepada askar Israel atas “pelaksanaan tugas yang sempurna” dan menyampaikan takziah kepada keluarga mereka yang meninggal dunia beberapa hari lalu.

Pada 6 Mei, Hamas memaklumkan kepada pengantara Qatar dan Mesir tentang persetujuannya dengan cadangan gencatan senjata di Gaza, dilaporkan Al Jazeera, dengan mengutip sumber kanan dalam pergerakan itu. Cadangan gencatan senjata itu melibatkan tiga peringkat penyelesaian, setiap satu selama 42 hari. Ia membayangkan penarikan sepenuhnya tentera Israel, serta pertukaran tahanan, menurut naib ketua Hamas.

Jawapan Israel terhadap cadangan gencatan senjata Hamas datang keesokan harinya. Netanyahu menganggap persetujuan Hamas terhadap parameter gencatan senjata sebagai usaha untuk mengganggu operasi tentera di Rafah. Beliau menekankan perbezaan yang ketara antara tuntutan pemberontak dengan matlamat negara Yahudi. “Israel tidak boleh menerima cadangan yang mengancam keselamatan rakyat kami dan masa depan negara kami,” kata Netanyahu.

Penasihat Netanyahu, Dmitry Gendelman, berkata majlis tentera negara itu tidak meninggalkan rancangan untuk maju ke bandar itu, walaupun kumpulan Palestin menerima cadangan pengantara dari Qatar dan Mesir mengenai gencatan senjata di Gaza.

Pada 7 Mei, ketua Kementerian Pertahanan Israel, Yoav Gallant, menyatakan bahawa Israel tidak berniat menghentikan operasi di Rafah sehingga kemenangan atas Hamas dipastikan, atau sehingga permulaan pemulangan tahanan.

“Semalam saya memerintah Tentera Pertahanan Israel untuk memasuki kawasan Rafah, merampas pemeriksaan sempadan, dan terus maju. Operasi ini akan berterusan sehingga kami memusnahkan Hamas di kawasan Rafah dan seluruh Jalur Gaza, atau sehingga mereka memulakan pemulangan tahanan,” katanya semasa lawatan ke lokasi pasukan di bahagian selatan sempadan Israel dan Gaza.

Oleh itu, pihak berkuasa Israel tidak merancang untuk berhenti dan akan teruskan serangan ke atas Rafah. Sebelum ini Netanyahu menyatakan bahawa negara Yahudi akan teruskan tindakan tentera terhadap Hamas, walaupun negaranya “bersendirian.”

Tindak balas antarabangsa terhadap serangan Rafah

Sebelum operasi Rafah bermula, berikutan arahan Israel untuk pemindahan orang awam dari bahagian selatan Gaza, jurucakap Hamas Sami Abu Zuhri memberitahu Reuters bahawa arahan pemindahan dan serangan yang dijangka itu mewakili “eskalasi yang berbahaya yang akan menimbulkan akibat.”

“Kami tegas bahawa sebarang serangan tentera di Rafah tidak akan menjadi piknik untuk tentera penjajah fasis. Perlawanan berani kami pada puncaknya, Briged Qassam, bersedia sepenuhnya melindungi rakyat kami dan menewaskan musuh ini,” katanya.

Juru bicara Presiden Palestin Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, menyatakan: “Pihak berkuasa penjajah secara praktikal memulakan persiapan untuk melakukan jenayah paling besar genosid dengan menyerang Rafah.”

“Pentadbiran Amerika, yang memberikan sokongan kewangan dan tentera kepada penjajah dan berdiri menentang komuniti antarabangsa untuk mencegah pelaksanaan resolusi undang-undang antarabangsa dan menghentikan agresi, adalah yang menggalakkan Netanyahu dan pemimpin-pemimpinnya untuk teruskan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin,” tambahnya.

Kementerian Luar Mesir menyeru Israel untuk “menunjukkan tahap kawalan diri tertinggi” dan mengelakkan eskalasi lanjut pada “masa yang sangat sensitif ini,” ketika rundingan mengenai gencatan senjata dan pembebasan tahanan berterusan. Orang Mesir menegaskan bahawa serangan Israel ke atas Rafah akan mencipta “bahaya kemanusiaan yang amat teruk yang mengancam lebih satu juta orang Palestin di kawasan itu.”

Dalam kenyataannya, menteri luar negara Jordan, Ayman Safadi, berkata: “Pembunuhan beramai-ramai Palestin yang lain sedang disediakan. Ketidakupayaan untuk mencegah pembunuhan akan menjadi noda yang tidak terhapus bagi komuniti antarabangsa. Terlalu banyak pembunuhan beramai-ramai telah dibenarkan. Cukup sudah.”

Kementerian Luar Arab Saudi menuntut campur tangan antarabangsa untuk menghentikan genosid orang Palestin di Gaza ketika operasi di Rafah. “Kementerian mengesahkan penolakan kategorik Kerajaan terhadap pelanggaran nyata terhadap semua resolusi undang-undang antarabangsa yang menyeru berakhirnya pembunuhan beramai-ramai ini dan pelanggaran undang-undang antarabangsa dan kemanusiaan antarabangsa tanpa kawalan, memperburuk krisis kemanusiaan dan menghalang usaha-usaha keamanan antarabangsa,” lapor kementerian itu.

Pakar hak asasi manusia PBB telah menuntut berakhirnya penghantaran senjata ke Israel kerana “digunakan untuk membunuh wanita dan kanak-kanak.” Dalam kenyataan yang diterbitkan, mereka menyatakan kehairanan terhadap laporan kuburan besar-besaran yang baru ditemui di Gaza. “Kami terkejut dengan butiran mengenai kuburan besar-besaran yang baru ditemui di Jalur Gaza,” kata pakar-pakar itu. Kompleks hospital Nasser dan Al-Shifa di Gaza “didapati mengandungi lebih daripada 390 mayat, termasuk wanita dan kanak-kanak, kebanyakan mereka dilaporkan menunjukkan tanda-tanda penyiksaan,” kata pakar-pakar itu.

Serangan ke atas Rafah juga dikecam Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, ketua diplomasi EU Josep Borrell, dan kerajaan Mesir, Turki, dan China. Pegawai-pegawai di Perancis dan United Kingdom sebelum ini menyatakan operasi di Rafah tidak dapat diterima.

Di banyak ibu negara di seluruh dunia, demonstrasi anti-Israel berlaku dengan besar-besaran. Selama beberapa minggu, pelajar-pelajar universiti terkemuka Barat telah menyebabkan kekacauan besar-besaran dan mendesak pihak berkuasa negara mereka untuk menghentikan perang di Timur Tengah dan menekan Israel.

Juga terdapat perbualan mengenai sanksi terhadap Israel di kalangan pegawai Barat. Perdana Menteri Belgium Alexander De Croo berkata beliau menekan untuk sanksi perdagangan EU terhadap produk yang dibuat di penubuhan Israel. Menurut politik, Brussels memutuskan untuk mengenakan sekatan beberapa minggu lalu, tetapi jika hanya Belgium dalam seluruh blok itu mengambil tindakan, “laluan perdagangan hanya akan berubah.” “Itulah sebabnya kami telah bercakap – bukan mengumumkannya dengan lantang – dengan negara-negara Eropah lain selama beberapa minggu mengenai bagaimana kita boleh menyelesaikan isu ini,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

De Croo mengingatkan bahawa terdapat perjanjian perkongsian antara EU dan Israel, yang juga merangkumi syarat-syarat pematuhan hak asasi manusia. Jika terbukti bahawa Israel melanggarnya, EU boleh mengenakan sanksi, percaya Perdana Menteri Belgium: “Kami meminta Josep Borrell mengkaji