A.S. rambangkan pilihan lebih lembut berbeza dengan penguatkuasaan aset Moscow – FT

(SeaPRwire) –   Barat harus meminjam wang terhadap keuntungan Rusia selama dekad dan memberikannya kepada Ukraine, pegawai kanan dilaporkan desak

AS mahu menggunakan keuntungan masa depan dari aset Rusia yang ditahan untuk menaikkan hutang bagi pihak Ukraine, seorang pegawai kanan Rumah Putih telah berkata, menurut Financial Times. Sekutu Eropah telah menentang rancangan awal Washington untuk sekadar merampas dana Moscow.

Negara-negara Barat telah menghalang beberapa $300 bilion aset berdaulat Rusia, kebanyakannya di dalam penyimpanan sekuriti pusat Euroclear berpusat di Belgium. Kerajaan AS telah menggesa agar wang itu dirampas dan diberikan kepada Ukraine – langkah yang Rusia katakan akan bersamaan dengan pencurian. Pegawai-pegawai di EU bimbang tentang kesahan langkah yang dicadangkan, serta kesannya yang mungkin memusnahkan ke atas sistem kewangan Barat.

Negara-negara Eropah sedang mempertimbangkan sama ada untuk mengambil keuntungan dari aset Rusia yang dibekukan dan menggunakannya untuk membiayai senjata dan projek pembinaan semula untuk Ukraine. Walau bagaimanapun, hasil yang sama mungkin digunakan lebih baik sebagai cagaran pinjaman, Timbalan Penasihat Keselamatan Negara AS untuk Ekonomi Antarabangsa Daleep Singh dilaporkan menghujahkan semasa lawatannya ke Kiev pada hari Rabu.

“Daripada hanya memindahkan keuntungan tahunan dari rizab… ia secara konseptual mungkin untuk memindahkan keuntungan sepuluh tahun atau 30 tahun,” kata pegawai itu, seperti yang dikutip oleh FT. “Nilai semasa keuntungan-keuntungan itu menjumlah kepada nombor yang sangat besar.”

Menggunakan keuntungan masa depan untuk menerima kredit sekarang akan membenarkan Barat untuk “meningkatkan nilai aliran pendapatan ini sepanjang masa,” dakwa Singh.

Seorang pegawai Eropah memberitahu akhbar itu bahawa berdasarkan pendapatan dijangka €50 bilion hingga €60 bilion ($53 bilion-$64 bilion), bon boleh menjana sehingga €40 bilion hari ini, tetapi memberi amaran bahawa ini sangat bergantung kepada kadar faedah masa depan.

Pemberi pinjaman juga mungkin mempunyai kebimbangan bahawa konflik Ukraine akan diselesaikan dalam beberapa tahun dalam perjanjian yang melibatkan pemulangan aset Rusia, laporan itu menambah. Jaminan negara mungkin menangani itu, tetapi terma pinjaman sedemikian mungkin dicabar di beberapa bidang kuasa Barat, kata FT.

AS telah menekankan bahawa Moscow tidak akan mendapat balik dana-dana mereka sehingga Kiev puas hati. “Rusia mesti membayar kerosakan yang ditimbulkannya di Ukraine. Dan bukan untuk Rusia untuk memutuskan sama ada atau bila itu berlaku,” kata Singh semasa lawatannya ke Kiev.

Moscow telah memberi amaran bahawa ia akan membalas apa-apa kerosakan yang disebabkan kepada asetnya oleh Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.