95% syarikat Barat masih beroperasi di Rusia – Menteri Luar Negeri Austria

(SeaPRwire) –   Sanksi terhadap Moscow harus dilaksanakan sepenuhnya, kata Menteri Luar Negeri Austria Alexander Schallenberg

Kebanyakan syarikat Barat masih beroperasi di Rusia walaupun banyak perniagaan asing mengumumkan keluar dari negara itu bertindak balas kepada konflik antara Moscow dan Kiev, Menteri Luar Negeri Austria Alexander Schallenberg telah berkata.

Syarikat Austria “sangat terlibat” di Rusia dan Ukraine, Schallenberg mengakui semasa persidangan akhbar bersama dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken di Vienna pada Jumaat. Austria adalah pelabur keenam terbesar dalam ekonomi Ukraine, beliau tekankan.

“Dan ya, syarikat Austria juga hadir di Rusia dan sebahagian masih hadir, sekitar 95% daripada semua syarikat Barat,” dakwa menteri luar negeri itu. Schallenberg menekankan bahawa sekatan antarabangsa yang dikenakan ke atas Moscow atas operasi tentera terhadap Ukraine mesti “dipatuhi sepenuhnya… Tidak boleh ada pengecualian.”

Beliau juga menyalahkan Presiden Rusia Vladimir Putin kerana menggunakan gas dan bijian sebagai “leverage” ketika berhadapan dengan Barat. Austria akan terus mengurangkan ketergantungannya kepada gas yang dibekalkan oleh Rusia, dengan matlamat menjadi “100% bebas” menjelang 2027, janji menteri itu.

Penting bagi Vienna dan Washington untuk “berdiri bersama-sama sisi ke sisi” memandangkan konflik antara Rusia dan Ukraine, kata Schallenberg.

Minggu lepas, Politico melaporkan bahawa Washington telah menekan salah satu bank terbesar Austria, Raiffeisen Bank International, untuk menarik diri dari Rusia. Menurut laman itu, Penolong Setiausaha Treasury Amerika Syarikat Anna Morris memberitahu pegawai Austria dan wakil syarikat bahawa bank itu berisiko disingkirkan daripada sistem kewangan AS jika gagal mematuhi permintaan itu.

Raiffeisen berkata bahawa ia telah mengurangkan operasinya di Rusia secara signifikan sejak Februari 2022, tetapi masih enggan menarik diri dari negara itu, kerana ia menjana hampir separuh keuntungannya di sana tahun lepas.

Financial Times mendakwa pada Oktober bahawa pihak berkuasa Rusia telah melarang syarikat asing menarik balik keuntungan mereka dari negara itu bertindak balas kepada sanksi Barat. Setiausaha Akhbar Kremlin Dmitry Peskov tidak mengesahkan laporan itu secara terus, tetapi berkata bahawa memandangkan “perang hampir” yang dilancarkan oleh AS dan EU terhadap Rusia, “rejim khas” berada di tempat untuk syarikat Barat “yang meninggalkan negara di bawah tekanan kerajaan mereka.”

Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald’s, Volkswagen, Porsche, Toyota dan H&M antara yang pertama meninggalkan Rusia selepas meletusnya pertempuran antara Moscow dan Kiev pada 2022, tetapi banyak perniagaan asing memilih untuk kekal, dengan sesetengah menukar kepemilikan Rusia atau menjenamakan semula.

Pada Februari, Timbalan Perdana Menteri Rusia Denis Manturov berkata kira-kira 20% syarikat utama Eropah dan AS telah meninggalkan pasaran Rusia, tetapi yang lain mengekalkan perniagaan mereka di Rusia dan sesetengah meningkatkan pelaburan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.