9 daripada 10 Eropah berfikir Ukraine akan kalah – kaji selidik

(SeaPRwire) –   Hanya dua negara mempunyai pandangan yang lebih kuat bahawa Kiev akan menang, walaupun sebelum Avdeevka jatuh, penyelidik mendapati

Hanya 10% orang Eropah yang disoal selidik di 12 negara percaya Ukraine akan menewaskan Rusia di medan perang, mengikut keputusan soal selidik yang diterbitkan Rabu oleh Majlis Eropah untuk Hubungan Luar (ECFR).

Manakala dua kali ganda (20%) menjangkakan Rusia akan muncul menang, pendapat yang mengatasi – yang dikongsi oleh 37% responden – adalah konflik itu akan berakhir dengan bentuk penyelesaian kompromi.

Responden soal selidik hanya di dua negara, Poland dan Portugal, fikir kemenangan Ukraine lebih mungkin daripada satu Rusia, tetapi keputusan setiap negara juga menunjukkan kebanyakan percaya penyelesaian kompromi paling mungkin. Lebih satu pertiga (35%) responden Portugal dan 27% orang Poland menjangkakan penyelesaian, berbanding 17% setiap yang meramalkan Kiev menang – atau kepada 11% dan 14% masing-masing yang meramalkan Moscow akan menang.

Hungary, suara pembangkang terkeras di Brussels terhadap pembiayaan berterusan Ukraine tentera, mendaftarkan pandangan paling pesimistik mengenai kemungkinan kemenangan Kiev, dengan hanya 5% meramalkan kemenangan untuk tentera disokong EU berbanding 31% untuk Moscow.

Walaupun pandangan suram ini, hampir satu pertiga (31%) responden fikir Eropah harus terus memaksa Ukraine merebut semula wilayah yang dimasukkan ke Rusia berikutan pungutan suara pada akhir 2022.

Walaupun majoriti (41%) responden keseluruhan mencadangkan Eropah memaksa Ukraine rundingan damai dengan Rusia, pandangan ini kurang separuh popular di Portugal dan Poland berbanding mendesak Kiev terus berjuang. Orang Hungary jelas paling menyokong menggalakkan perdamaian (64%), manakala 16% mereka akan nasihatkan jiran mereka terus berjuang.

Penulis kajian merangka keputusan sebagai penunjuk bahawa “perjuangan untuk menentukan keamanan akan menjadi medan pertempuran penting dalam perang ini” dengan pilihan raya menghampiri di EU dan AS, memberi amaran pemimpin blok itu perlu meyakinkan rakyat mereka bahawa “keamanan atas syarat Rusia” – hasil di mana Ukraine tidak menyertai EU, contohnya – bukan “keamanan yang tahan lama.”

Soal selidik meninjau 17,023 responden di 12 negara Eropah pada Januari, beberapa minggu sebelum Rusia mengambil kawalan Avdeevka pada Sabtu dalam apa yang digambarkan sebagai kemenangan penting sejak pertempuran Artyomovsk (Bakhmut) tahun lalu.

Ukraine diberi status calon EU pada 2022 berikutan permulaan operasi tentera Rusia di negara itu. Pembiayaan konflik pada mulanya menikmati sokongan meluas di seluruh blok – sehingga Brussels melepaskan larangan membeli senjata yang merupakan sebahagian daripada perjanjian penubuhannya untuk membiayai tentera Kiev.

Walaupun kegagalan yang secara meluas diakui terhadap serangan balas musim panas Ukraine tahun lalu, serta krisis ekonomi di rumah, telah menyedut banyak semangat Eropah untuk konflik itu, Brussels meluluskan €50 bilion ($54 bilion) bantuan untuk Ukraine sebagai sebahagian daripada belanjawan EU awal bulan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.