450,000 Palestin melarikan diri Rafah sebagai kereta kebal Israel bergerak masuk

(SeaPRwire) –   “Tidak ada tempat yang selamat” di Gaza, agensi PBB untuk pelarian Palestin memperingatkan

Kira-kira 450,000 orang Palestin telah melarikan diri dari Rafah sejak Israel memerintahkan lebih banyak bandar itu dikosongkan pada Sabtu, kata agensi PBB untuk pelarian Palestin pada Selasa. Laporan dari bandar itu mencadangkan bahawa pasukan Israel sedang menghampiri teras bandar yang padat penduduknya.

Pasukan Pertahanan Israel (IDF) memerintahkan orang di kawasan tenggara Rafah untuk meninggalkan “segera” pada Sabtu, dengan jurucakap IDF Avichai Adraee memberi amaran bahawa pasukan Israel sedang bersiap untuk menyerang sasaran Hamas di sana “dengan kuasa besar.” IDF kini telah mengosongkan sepertiga timur bandar itu berikutan perintah serupa yang diberikan awal bulan ini.

Dalam kenyataan pada Selasa, Agensi Bantuan dan Karya PBB untuk Pelarian Palestin di Timur Dekat (UNRWA) berkata bahawa 450,000 orang telah mematuhi perintah itu. “Orang menghadapi keletihan, kelaparan dan ketakutan yang berterusan. Tidak ada tempat yang selamat,” baca kenyataan itu. “Gencatan senjata segera adalah satu-satunya harapan.”

Sebelum pengosongan, Rafah menampung kira-kira 1.4 juta orang Palestin melarikan diri daripada operasi Israel di utara dan tengah Gaza. Walaupun mendapat kecaman daripada AS, PBB, dan negara-negara dan organisasi antarabangsa yang lain, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memerintah serangan udara ke atas Rafah pada awal Mei, diikuti operasi terhad di dekat sempadan pengecekan selatan bandar itu dengan Mesir.

Kereta kebal IDF memasuki kawasan Brazil dan al-Jnaina di timur Rafah pada Selasa, sumber Palestin memberitahu Reuters, dengan satu sumber menggambarkan “pertikaian” di kawasan berpenduduk. IDF berkata bahawa tentera mereka telah “menghapuskan beberapa sel-sel pengganas bersenjata dalam pertemuan jarak dekat di sebelah Gazan persimpangan Rafah” dan “menghapuskan bilangan pengganas dan merungkaikan senjata” di kawasan timur bandar itu.

Hamas berkata pada Selasa bahawa pejuang mereka telah membunuh dan mencederakan beberapa tentera Israel dengan peluru berpandu dan periuk api di Brazil dan al-Jnaina.

Masih tidak jelas sama ada Netanyahu bercadang untuk terus maju dengan penjajahan penuh skala Rafah. Jabatan Negara AS telah menyatakan bahawa IDF mampu sepenuhnya memusnahkan Hamas di Gaza, dan Presiden AS Joe Biden telah menyatakan bahawa beliau akan menghentikan sebahagian bantuan tentera kepada Israel jika Netanyahu melaksanakan operasi sedemikian.

Kira-kira 35,901 orang Palestin telah terbunuh dalam tujuh bulan sejak Israel memulakan serangan ke atas Gaza, menurut kementerian kesihatan wilayah itu. Daripada jumlah itu, 24,686 telah dikenal pasti, 60% daripadanya wanita, kanak-kanak, dan warga tua, menurut PBB.

Pejuang Hamas membunuh kira-kira 1,200 orang Israel semasa serangan 7 Oktober mereka ke atas negara Yahudi itu. Sementara itu, 272 askar Israel telah terbunuh berjuang di Gaza, manakala 1,674 lagi cedera, menurut pegawai dan media Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.