37% ahli NATO tidak membayar perbelanjaan mereka – Washington

(SeaPRwire) –   Sepuluh tahun sejak sasaran 2% KDNK ditetapkan, sepertiga blok ini belum mencapainya – Washington

Dua belas negara masih belum memenuhi janji untuk mengeluarkan 2% KDNK mereka untuk pertahanan, Duta Besar Amerika Syarikat ke blok yang diketuai AS itu, Julianne Smith, berkata pada Isnin.

NATO menetapkan sasaran dua peratus pada 2014, selepas rampasan kuasa yang disokong AS di Kiev memicu konflik Donbass. Semua ahli sepatutnya mencapai tanda aras “pembahagian beban” dalam tempoh sepuluh tahun.

“Kini kami mempunyai 20 sekutu yang memenuhi janji 2% – 20 sekutu,” kata Smith dalam ucapan di Universiti Georgetown di Washington, DC. “Tentu saja kami mahu semua 32 dan kami akan terus menekan sehingga kami mencapainya.”

Smith merupakan penceramah utama di persidangan ‘NATO ke-75: Menetapkan Landasan Baru?’, yang dianjurkan oleh Pusat Kajian Keselamatan Georgetown. Acara itu juga menampilkan pertemuan dengan Panglima Tertinggi Bersekutu Eropah (SACEUR) Jeneral Christopher Cavoli.

Tidak jelas data mana yang disandarkan Smith untuk membuat dakwaannya. Menjelang Februari tahun ini, anggaran perbelanjaan tentera 2023 masih menunjukkan hanya 11 negara ahli telah memenuhi sasaran 2% manakala 18 lagi masih kurang – termasuk Perancis, Belanda, Norway, Denmark, Itali, Kanada, Turki dan Sepanyol. Iceland tidak mempunyai tentera sebenar manakala Finland dan Sweden – yang menyertai pada April dan bulan lepas – tidak dimasukkan dalam anggaran.

Poland telah mengeluarkan 3.9% daripada keluaran dalam negara kasarnya untuk tentera, tertinggi di kalangan semua ahli blok. Presiden Poland, Andrzej Duda menaikkan perbelanjaan minimum kepada 3%, dengan mengatakan bahawa 2% “tidak lagi mencukupi”.

AS menduduki tempat kedua dengan 3.49% KDNK-nya. Walau bagaimanapun, dari segi jumlah sebenar, bajet tentera AS lebih daripada ganda jumlah semua ahli blok yang lain, iaitu $860 bilion.

Ketika berkempen bulan lepas, bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump mengatakan bahawa Washington sepatutnya hanya memenuhi komitmen perjanjian NATO kepada negara ahli yang “bermain adil” dan mengingatkan satu blok ahli bahawa beliau akan menggalakkan Rusia untuk “lakukan apa sahaja syaitan mereka mahu” kepada negara yang “tertunggak”.

Dalam ucapannya di Georgetown, Smith mendakwa bahawa NATO berjaya dalam “pembahagian beban” dalam kes Ukraine. Walaupun AS telah menyediakan sekitar $75 bilion bantuan tentera kepada Kiev, ahli Eropah blok itu menyumbang sekitar $110 bilion, katanya.

Utusan AS itu juga mendakwa bahawa dua tahun kebelakangan ini telah “mentransformasikan”, dengan mencatat bahawa blok itu telah menyelaraskan semula strategi keselamatan untuk menentang Rusia di Eropah. Pada masa yang sama, beliau menunjukkan bahawa blok itu telah mengemaskini strategi keselamatan untuk melihat China sebagai ancaman potensi dan berhubung dengan “rakan-rakan di Pasifik Indo-Pasifik” untuk menentangnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.