100+ terbunuh berikutan anggota tentera Israel melepaskan tembakan ke arah orang ramai yang lapar di Gaza – Hamas (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Sumber tentera IDF mendakwa askar “merasa terancam” dan menyalahkan sebarang mangsa kepada orang Palestin

Sekurang-kurangnya 104 orang Palestin terbunuh dan lagi 750 cedera di satu titik pengedaran bantuan barat Bandar Gaza dalam apa yang disifatkan jurucakap kementerian kesihatan tempatan Ashaf al-Qidra sebagai serangan tidak provokasi oleh tentera Israel ke atas orang awam menunggu bekalan pada Khamis.

Video daripada tapak pembunuhan beramai-ramai yang dimuat naik ke media sosial menunjukkan orang melarikan diri dan mencari perlindungan sementara mangsa dibawa ke hospital dengan apa saha juga tersedia – termasuk gerobak keldai, kerana jalan ke tapak itu telah musnah. Walau bagaimanapun, mustahil untuk mengesahkan daripada video apa yang telah memancing kekacauan maut itu.

Pasukan Pertahanan Israel secara rasmi mengakui puluhan kecederaan dan mangsa dalam kalangan orang ramai, tetapi menyalahkan mangsa, mendakwa mereka “mendorong dan menginjak-injak” ketika melihat trak bantuan. Jurucakap IDF Laksamana Madya Daniel Hagari mendakwa hanya beberapa “tembakan amaran” ditembak untuk menyebarkan orang ramai “pencuri”.

Sumber tentera Israel tidak dibenarkan bercakap dengan media mengakui rakannya menembak ke arah orang ramai – tetapi juga menyalahkan mangsa untuk itu.

“Orang ramai mendekati pasukan dengan cara yang membahayakan tentera,” kata sumber itu kepada AFP.

Walau bagaimanapun, kisah saksi kelihatan tidak serasi dengan cadangan askar yang menembak ke arah orang ramai telah berbuat demikian kerana takut. Pasukan tentera IDF dikatakan membuka api dua kali – menunggu sehingga mangsa pertama mencari perlindungan selepas kembali ke trak untuk menembak mereka sekali lagi, menurut Kamel Abu Nahel, yang memberitahu pemberita dari katilnya di Hospital Al Shifa bahawa dia ditembak di kaki dan kemudian dilanggar apabila trak bergegas meninggalkan tapak kejadian.

Presiden Palestin Mahmoud Abbas mengecam “pembunuhan menjijikkan yang dilakukan oleh tentera pendudukan Israel pagi ini terhadap orang yang menunggu trak bantuan,” menurut pejabatnya. Hamas juga mengecam insiden itu, yang dipanggil “tanpa sejarah dalam sejarah jenayah perang,” sebagai sebahagian daripada “perang kelaparan” Israel terhadap rakyat Gaza.

Serangan itu boleh membahayakan rundingan gencatan senjata yang masih berlangsung antara militan Palestin dan kerajaan Israel untuk mengembalikan tebusan Israel yang masih tinggal di Gaza, Hamas memberi amaran Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, yang mengisytiharkan bahawa pemulangan mereka adalah keutamaannya.

Berikutan serangan maut Hamas pada 7 Oktober di mana lebih 1,200 orang terbunuh, Israel telah membunuh hampir 30,000 orang Palestin di Gaza, menurut kementerian kesihatan enklaf itu. Walaupun Israel telah dimaklumkan oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa untuk meningkatkan dan memudahkan penghantaran bantuan kemanusiaan supaya mengelakkan pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin, Israel telah didakwa oleh PBB dan kumpulan bantuan lain melanggar perintah itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.