Yakin dalam tahun akan datang, hidup lebih baik

(SeaPRwire) –   BEIJING, 7 Februari 2024 — Satu laporan dari People’s Daily: Presiden China Xi Jinping melawat pegawai dan penduduk peringkat asas di Tianjin sebelum Perayaan Tahun Baru Cina. Beliau berkata bahawa semua orang harus mempunyai keyakinan dalam tahun akan datang dan hidup kehidupan yang lebih baik.

Perkataan dan perhatian ikhlas Xi memberi inspirasi kepada ratusan juta orang untuk menyambut hari esok yang lebih baik dalam perjalanan baru dengan keyakinan dan semangat yang kuat.

Dalam tahun lepas, terdapat hari-hari cerah dan berawan. Terutamanya, beberapa wilayah di China telah dilanda bencana alam seperti banjir, taufan, gempa bumi, tanah runtuh, salji dan ribut salji, yang telah memberi kesan buruk kepada kehidupan dan kerja rakyat.

Menyaksikan kesukaran, tentera segera tiba untuk rakyat, ahli-ahli parti peringkat asas dan pegawai kekal di pos harian dan malam, sukarelawan maju menentang segala kesukaran, dan mangsa bencana aktif terlibat usaha penyelamatan diri. Beribu-ribu orang, berpegang tangan, telah melepasi ribut bersama-sama dan mencapai kemenangan penting dalam bantuan bencana.

Xi, juga setiausaha agung Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China (CPC) dan pengerusi Suruhanjaya Tentera Pusat, menyatakan bahawa sebuah negara makmur hanya apabila rakyatnya hidup dalam keamanan, menyatakan bahawa Jawatankuasa Pusat CPC serta jawatankuasa parti dan kerajaan semua peringkat prihatin tentang keselamatan dan kesejahteraan setiap orang pada setiap masa. Beliau juga menyatakan harapan supaya penduduk kampung membina semula rumah mereka dan mencipta kehidupan bahagia dengan tangan mereka sendiri.

Jawatankuasa parti dan kerajaan semua peringkat mesti melakukan kerja yang lebih baik dalam membuat pengaturan terperinci untuk kehidupan dan kerja rakyat di kawasan yang terjejas bencana, kata Xi.

Pegawai dan orang ramai harus bersatu sebagai satu, dan dengan itu mencapai kemenangan besar dalam perjuangan mereka menentang bencana dan mencipta kehidupan baru.

Semakin sukar perjalanan, semakin berharga kedatangan. Dalam tahun lepas, China telah mengalami ujian dan dugaan, tetapi ia juga menyaksikan pemandangan indah dan mencapai pencapaian penting.

China telah melihat ekonominya terus pulih dan meningkat, serta hasil tuaian melimpah selama dua puluh tahun berturut-turut. Tercapainya terobosan baru dalam inovasi sains dan teknologi, dan pembentukan daya pengeluaran baru dipercepat. Pertumbuhan pendapatan penduduk China melampaui pertumbuhan ekonominya.

China tidak hanya membangun dirinya tetapi juga dengan aktif menerima dunia.

Kemuncak China-Asia Tengah dan Forum Tali Jarum Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan Antarabangsa ke-3 berjaya diadakan, dan Sukan Universiti Chengdu dan Sukan Asia Hangzhou menyajikan momen spektakuler.

Pencapaian sukar diperoleh dalam latar belakang faktor-faktor politik dan ekonomi antarabangsa yang semakin tidak menggalakkan, serta masalah kitaran dan struktur yang bertindih di dalam negara. Rakyat China telah mencipta peluang baru, memenangi inisiatif strategik, dan meningkatkan keyakinan dan tekad mereka untuk mengatasi krisis, menangani cabaran, dan bertindak balas terhadap perubahan situasi.

Di hadapan kesukaran dan cabaran, keyakinan lebih berharga daripada emas.

Apabila Perayaan Tahun Baru Cina hampir tiba, Pan Na yang tinggal di sebuah kampung gunung di daerah Jizhou Tianjin telah sibuk. Hotel B&B nya sudah penuh tempahan, dan dia tidak dapat berehat semasa cuti Perayaan Tahun Baru. Walau bagaimanapun, dia berasa puas hati.

Terima kasih kepada dasar pinjaman kadar faedah rendah, infrastruktur yang dipertingkat seperti taman-taman indah berhampiran, resort ski, dan tiang cas kenderaan, serta pengangkutan yang dipertingkat kerana pembangunan bersepadu Beijing, Tianjin dan Hebei, penduduk kampung seperti Pan mendapat manfaat daripada pelancongan luar bandar. Mereka dipenuhi keyakinan dan harapan untuk tahun baru akan datang.

Dalam zaman baharu, China mempunyai peluang dan potensi yang luas. Masa depan adalah milik mereka yang berusaha dan mengambil tindakan konkrit. Dengan keyakinan yang tidak goyah dan semangat yang teguh, negara akan terus mengatasi halangan dan cabaran. Usaha yang dilakukan negara akan disatukan menjadi kuasa yang kuat untuk memacu negara ke arah masa depan yang lebih bahagia dan cerah.

Matlamat memajukan pembaruan bangsa China di semua bidang melalui jalan China kepada pemodenan memberi inspirasi dan mudah. Pada hakikatnya, ia berkaitan dengan menyediakan kehidupan yang lebih baik untuk rakyat.

Tahun ini menandakan ulang tahun ke-75 penubuhan Republik Rakyat China dan merupakan tahun penting untuk mencapai matlamat dan tugas yang tertera dalam Rancangan Lima Tahun ke-14. Dengan semangat yang tidak pernah putus, usaha yang tidak pernah berhenti dan usaha bersama, rakyat China pasti dapat membudidayakan bunga kebahagiaan dan membesarkan China yang penuh harapan.

Menyedari tahun baru Cina akan datang ialah Tahun Naga, Xi berkata dalam budaya China, naga mempunyai pelbagai konotasi, seperti keberanian dan usaha, vitaliti yang tidak terbatas, nasib baik, dan lain-lain, serta membawa harapan baik dan visi masa depan rakyat.

Dalam tahun baharu, rakyat China memulakan perjalanan ke arah masa depan yang lebih baik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.