Xinhua Silk Road: Forum Pertama Menara Shengjin Nanchang Memperjelas Pembangunan Bersepadu Industri Budaya, Pelancongan

(SeaPRwire) –   BEIJING, 30 Januari 2024 — Bertajuk “Menerangi tanda-tanda kebudayaan pelancongan, menghidupkan enjin pembangunan bandar”, dan bertujuan untuk mempercepat pembangunan berkualiti tinggi industri pelancongan dan ekonomi komersial, Forum Menara Shengjin Nanchang Pertama 2024 bermula Sabtu di Daerah Xihu, Nanchang, ibu kota wilayah Jiangxi di timur China.

Gambar menunjukkan tapak Forum Menara Shengjin Nanchang Pertama 2024 (Gambar diambil oleh Mao Xuhui)
Gambar menunjukkan tapak Forum Menara Shengjin Nanchang Pertama 2024 (Gambar diambil oleh Mao Xuhui)

Acara ini telah menarik pakar, wakil perniagaan dan selebriti internet dari bidang kebudayaan dan pelancongan seluruh China.

Pada tahun 2023, Daerah Xihu menerima lebih daripada 27 juta pelancong sepanjang tahun, dengan pendapatan pelancongan komprehensif melebihi 10 bilion yuan, dan Kawasan Sejarah dan Budaya Istana Wanshou mencatatkan rekod baru aliran penumpang harian sebanyak 500,000, Tao Yiguo, setiausaha Jawatankuasa Daerah Xihu Bandar Nanchang memperkenalkan.

Daerah Xihu kaya dengan sumber budaya merah, yang berharga, kata Zhu Hong, profesor Universiti Nanchang. Pembangunan bersepadu budaya merah dan pelancongan akan dicapai melalui pengintegrasian kandungan, fungsi, sumber, teknologi, tenaga kerja, dan pasaran, menurut Zhu.

Gambar menunjukkan upacara menandatangani projek (Gambar diambil oleh Mao Xuhui)
Gambar menunjukkan upacara menandatangani projek (Gambar diambil oleh Mao Xuhui)

Semasa forum, satu meja bulat yang memberi tumpuan kepada pembangunan jangka panjang kawasan sejarah dan budaya, serta penjenamaan semula bandar, pembangunan perdagangan dan komersial telah diadakan. Pakar mengesyorkan bahawa teknologi digital perlu digunakan untuk memberdayakan pembangunan industri pelancongan budaya, dan secara aktif membudayakan format, landskap, dan produk baru scenario penggunaan pelancongan.

Di forum ini, 36 projek berkualiti tinggi telah ditandatangani, termasuk taman perindustrian, rantaian bekalan keluli, platform pengurusan perkhidmatan aset, dan sebagainya, dengan jumlah keseluruhan 3.84 bilion yuan dan di antaranya 11 projek melebihi jumlah 100 juta yuan.

Projek-projek yang ditandatangani ini dicirikan oleh isi padu pelaburan yang besar, kandungan teknologi tinggi, keupayaan pemacu yang kuat dan prospek pasaran yang baik, yang sangat selari dengan struktur industri teras Daerah Xihu, dan akan secara berkesan mempromosikan pertumbuhan berterusan skala industri dan transformasi struktur industri, Yang Shen, ketua Daerah Xihu menyatakan.

Pautan asal:

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.