WEKA menjalin kerjasama dengan NexGen Cloud untuk menjadikan AI lebih demokratik

(SeaPRwire) –   Platform Hyperstack dan AI Supercloud NexGen Cloud sedang memanfaatkan perisian Platform Data WEKA untuk menyediakan penyelesaian On-Demand yang Pantas, Murah dan Lestari untuk Latihan Model AI dan Inferens

CAMPBELL, California, 1 Februari 2024 — WekaIO (), syarikat platform data AI-native, mengumumkan hari ini bahawa ia telah bekerjasama dengan , pembekal perkhidmatan infrastruktur sebagai perkhidmatan (IaaS) berpusat di UK, untuk menyediakan asas infrastruktur prestasi tinggi yang menjadi teras perkhidmatan AI Supercloud yang akan datang, serta perkhidmatan on-demand yang ditawarkan oleh , platform GPUaaS NexGen Cloud.

WEKA Partners With NexGen Cloud to Democratize AI; WEKA Partners With NexGen Cloud to Democratize AI

WEKA Partners With NexGen Cloud to Democratize AI; WEKA Partners With NexGen Cloud to Democratize AI

Dengan komitmen untuk menyediakan penyelesaian komputer berprestasi tinggi yang lestari, NexGen Cloud telah membina salah satu armada GPU terbesar di dunia, sepenuhnya menggunakan sumber tenaga boleh diperbaharui. Pada September 2023, merancang untuk mewujudkan AI Supercloud bernilai $1 bilion baru dengan misi untuk mendemokratkan inovasi AI dengan menyediakan pelanggan akses terhad kepada unit pemproses grafik (GPU) paling kuat di dunia.

Kemunculan Awan GPU
Letupan AI generatif tahun lepas telah menghasilkan permintaan yang sangat tinggi terhadap unit pemproses grafik (GPU) berprestasi tinggi yang diperlukan untuk menghidupkan latihan model AI dan inferens. Mendapatkan GPU berprestasi tinggi yang diperlukan untuk menyokong beban kerja skala besar semakin sukar kerana permintaan melebihi penawaran. GPU maju yang diperlukan untuk menyokong beban kerja AI skala besar boleh menjadi mahal dan rumit untuk dikendalikan, menimbulkan halangan yang tidak terjangkau bagi banyak organisasi perniagaan yang ingin mengadopsi dan memajukan inisiatif AI perniagaan mereka.

Pada masa yang sama, permintaan terhadap sumber awan awam melampaui sumber yang tersedia, meninggalkan banyak syarikat tanpa penyelesaian yang boleh dipercayai untuk inisiatif AI mereka. Pembekal inovatif seperti NexGen Cloud kini mengukur sumber besar mereka untuk menyokong lonjakan permintaan terhadap perkhidmatan infrastruktur data yang boleh menyokong beban kerja latihan model AI dan inferens skala besar.

Menurut S&P Global Market Intelligence, bekalan terhad dan kenaikan kos GPU akan menjadi pemacu utama bagi perniagaan untuk mengkaji dan mengadopsi infrastruktur awan GPU untuk projek AI mereka. “Model perniagaan penuh-rangkaian sebagai perkhidmatan (aaS) untuk AI generatif akan mendapat momentum,” kata John Abbott, Penganalisis Penyelidikan Kanan di S&P Global Market Intelligence. “Harga AI-dibenarkan infrastruktur yang semakin meningkat menghilangkan semangat untuk pelaksanaan di premis, memihak kepada awan.”1

Menggerakkan Gelombang Berikutnya Inovasi AI
Dibina berdasarkan perkakasan GPU terkini dari NVIDIA, perkhidmatan AI Supercloud NexGen Cloud akan menyediakan penyelesaian terhad, on-demand dan intensif komputer yang boleh dipercayai bagi perniagaan, organisasi penyelidikan dan kerajaan yang menginovasi di persimpangan awan dan AI. Syarikat itu memilih Platform Data WEKA untuk menyediakan infrastruktur perisian kritikal yang diperlukan untuk meningkatkan prestasi dan kecekapan perkhidmatan penawaran komputer dipercepatkan yang baru.

“Apabila kami memulakan pembangunan penyelesaian AI Supercloud kami, kami melihat beberapa platform data dan penyelesaian fail sejajar. Keperluan skala dan prestasi yang luar biasa dengan cepat menyingkirkan pembekal lain,” kata Chris Starkey, pengasas dan CEO NexGen Cloud. “Platform Data WEKA segera menonjol, bukan saha untuk prestasi dan kelewatan luar biasa tetapi juga keupayaannya untuk memaksimumkan kecekapan awan GPU kami dengan penyelesaian perisian inovatif dan bebas perkakasan. Ia membolehkan kami memanfaatkan pelaburan perkakasan sedia ada dan menghidupkan semua perkhidmatan awan kami secara cekap dan lestari, yang merupakan inti misi kami.”

Perisian Platform Data WEKA menyediakan prestasi dan skala tanpa sempadan untuk menyalurkan data dengan cekap ke persekitaran GPU berskala besar, menukar silo data statik menjadi saluran data dinamik yang menyalurkan data secara licin untuk menghidupkan GPU yang lapar data, membantu mereka berjalan dengan lebih cekap dan lestari – sehingga 20 kali lebih pantas. Dengan WEKA, NexGen Cloud dapat meningkatkan pengalaman untuk asas pelanggannya dengan membolehkan kuantiti data yang besar diakses dan diproses lebih pantas tanpa mengira saiz fail, membenarkan mereka memberi tumpuan kepada algoritma berbanding mengurus infrastruktur data asas.

“Platform Data WEKA menyediakan NexGen Cloud dengan kelajuan dan skala ekstrem yang diperlukan untuk menghidupkan persekitaran GPU generasi berikutnya dan membantu pelanggan perniagaan dari pelbagai bidang menjalankan beban kerja latihan dan inferens model AI paling menuntut dengan pantas, berpatutan dan lestari,” kata Starkey. “Pada masa yang sama, WEKA telah menjadi rakan kongsi yang hebat. Kami yakin mereka akan tumbuh dan berinovasi bersama kami ketika kami terus berkembang dan memajukan tawaran Hyperstack dan AI Supercloud kami untuk memenuhi keperluan AI masa depan pelanggan kami.”

“Pembekal awan GPU seperti NexGen Cloud akan memainkan peranan penting dalam memesatkan gelombang berikutnya inovasi AI,” kata Jonathan Martin, presiden WEKA. “Platform Data WEKA membantu GPU berjalan pada prestasi dan kecekapan puncak, mengurangkan penggunaan tenaga dan memberikan cara yang jauh lebih lestari kepada pelanggan untuk menjalankan beban kerja AI perniagaan – bahkan pada skala ekstrem. Kami gembira dapat bekerjasama dengan NexGen Cloud untuk membawa AI Supercloud berambisi mereka ke pasaran dan membantu mereka mendorong masa depan dengan akses terdemokrasikan kepada GPU paling kuat di dunia.”

Pelajari lebih lanjut mengenai tawaran awan GPU NexGen Cloud yang dikuasakan oleh Platform Data WEKA: . Lihat bagaimana Platform Data WEKA boleh membantu anda mengoptimumkan GPU anda:

Mengenai NexGen Cloud
NexGen Cloud adalah pemain awal revolusioner di Eropah, khusus membina infrastruktur HPC dan GPU berskala besar yang diperlukan untuk Kecerdasan Buatan, dengan menyediakan akses terdemokrasikan kepada komputer tinggi untuk semua industri melalui platform utamanya, Hyperstack. Sejak penubuhannya pada tahun 2020, NexGen Cloud telah membina salah satu armada GPU terbesar di benua itu, diperkukuh dengan pemilikan cip paling dicari di dunia, termasuk NVIDIA H100 yang dicari, yang boleh didapati atas permintaan melalui Hyperstack. NexGen Cloud berazam untuk mendemokratkan akses kepada komputer dipercepatkan secara global dengan membina awan yang lebih selamat, hijau dan murah. Visi syarikat itu adalah untuk menjadi pembekal nombor satu perkhidmatan GPUaaS di dunia sambil terus menyokong dan memperluaskan teknologi masa depan. Semua penyelesaian NexGen Cloud dibina dengan matlamat menangani tiga kebimbangan utama dalam pasaran awan semasa – kos, ketelusan dan aksesibiliti. Untuk maklumat lanjut, sila lawati .

Mengenai WEKA
WEKA adalah syarikat platform data AI-native yang menetapkan piawaian untuk infrastruktur AI dengan penyelesaian perisian tunggal bebas awan dan perkakasan industri untuk aplikasi intensif prestasi. Platform Data WEKA menyediakan prestasi tanpa sempadan pada skala. Ia mengubah silo data statik menjadi saluran data dinamik yang membantu beban kerja AI, ML dan GPU berjalan lebih pantas dan lebih cekap, menyediakan akses data licin di premis, awan, hulu, dan persekitaran awan ganda dan banyak awan. WEKA membantu ratusan syarikat terkemuka di dunia dan organisasi penyelidikan terkemuka mengatasi cabaran data kompleks untuk mencapai penemuan, wawasan dan hasil lebih pantas – termasuk 11 daripada Fortune 50. Pelajari lebih lanjut di atau sambung hubungan di , , dan .

Lihat mengapa WEKA telah diiktiraf sebagai Wawasan selama tiga tahun berturut-turut dalam Gartner® Magic QuadrantTM untuk Sistem Fail Teragih dan Penyimpanan Objek –

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.