Universiti Negara Basque dan Avature Dipilih untuk Melancarkan Pengerusi Pertama dalam Teknologi Kecerdasan Buatan dan Bahasa

(SeaPRwire) –   LONDON, Jan. 30, 2024 — Avature, pembekal utama perisian Pengurusan Modal Manusia (HCM) inovatif untuk perekrutan dan pengurusan bakat, dan pusat penyelidikan HiTZ Universiti Negara Basque (UPV/EHU), melancarkan kerusi pertama “Kerusi dalam Kecerdasan Buatan dan Teknologi Bahasa”, dipilih oleh Kementerian Transformasi Digital Sepanyol untuk menyokong Strategi Kebangsaan bagi Kecerdasan Buatan.

Pemilihan ini terletak di bawah program permulaan untuk membiayai kerusi universiti yang didedikasikan kepada penyelidikan, pengagihan maklumat, pengajaran dan inovasi dalam kecerdasan buatan. Memandangkan kemajuan yang signifikan dalam bidang ini dan kesan tidak dapat dinafikan teknologi bahasa di seluruh organisasi dan masyarakat secara lebih meluas, program ini bertujuan untuk meletakkan negara di garis hadapan AI generatif dengan meningkatkan kapasiti penyelidikannya.

Untuk menyokong matlamat ini, kerusi ini bergantung kepada dua tiang yang menggabungkan perspektif tak ternilai dari landskap akademik dan komersial.

  • Kecemerlangan saintifik dan pengajaran yang terbukti dari pusat penyelidikan HiTZ universiti, bekerja rapat dengan fakulti sains komputer institusi.
  • Keahlian pasukan Pemprosesan Bahasa Semulajadi dan Pembelajaran Mesin dalaman Avature dan aplikasi komersial yang telah dicipta mereka.

Avature memilih platform itu untuk menggunakan AI secara selamat untuk pelbagai tugas SDM kerana pendekatan syarikat kepada pembangunan AI yang telus dan boleh diterangkan. Dengan model kepercayaan yang ditubuhkan dan fokus sejarahnya pada perekrutan, pengurusan bakat, latihan pekerja dan pengupskilling, penyertaan Avature dalam kerusi menekankan komitmen inisiatif itu terhadap AI beretika dan pengurangan bias. 

Dimitri Boylan, CEO Avature, berkomen, “Pelanggan kami berminat membawa peluang pekerjaan kepada masyarakat tempatan mereka dan membina tenaga kerja yang pelbagai, dan mereka mengakui bahawa kecerdasan buatan boleh memainkan peranan penting dalam usaha ini. Walaupun kerusi ini berlangsung di Sepanyol, kami yakin bahawa pembangunan asas yang akan dibukanya akan memberi manfaat kepada pelanggan kami di seluruh dunia ketika mereka terus memanfaatkan AI untuk mengejar objektif ini. Kami bersemangat untuk bekerjasama dengan pusat penyelidikan HiTZ yang dihormati UPV/EHU untuk menghasilkan nilai kepada pelanggan dan masyarakat umumnya.”

Pada akhirnya, kerusi bertujuan untuk meningkatkan impak positif AI dan teknologi bahasa di seluruh masyarakat, industri dan organisasi melalui empat tindakan konkrit:

  • Meningkatkan latihan pakar melalui pengajian sarjana muda dan sarjana dan menggalakkan pembangunan berterusan untuk profesional AI.
  • Memudahkan pemindahan pengetahuan antara bidang akademik dan perniagaan dengan mencipta mekanisme kerjasama inovatif.
  • Membolehkan penambahbaikan berterusan mengenai AI generatif untuk memberi kesan positif kepada kecekapan tenaga dan pengurangan bias, antara inisiatif lain.
  • Meningkatkan perkongsian maklumat mengenai AI generatif untuk meningkatkan penggunaannya dalam masyarakat, memperkukuh manfaatnya dan mengenal pasti dan mengurangkan cabaran baru yang mungkin timbul.

Kecerdasan buatan merupakan perubahan lautan dan, melalui kerusi ini, Avature akan bekerja bersama pusat penyelidikan HiTZ yang dihormati UPV/EHU untuk menggalakkan penyelidikan AI canggih dan memastikan pembangunannya dalam landskap yang berubah pesat, sambil memperkukuh kepakaran AI mereka dengan pembangunan yang dihasilkan daripada kerjasama.

Mengenai Avature

Avature adalah platform HCM SaaS perusahaan yang sangat boleh konfigurasi untuk perekrutan dan pengurusan bakat, dan pembekal teknologi CRM dan ATS terkemuka untuk sumber manusia secara global. Diasaskan oleh Dimitri Boylan, Avature membawa teknologi internet berskala konsumer dan inovasi digital ke jabatan sumber manusia. Penyelesaian Avature termasuk sumber perkongsian perkhidmatan, pelacakan pelamar, laman kerjaya, perekrutan kampus dan acara, pengurusan rujukan pekerja, sosial penyertaan, pekerja berjenama, keterlibatan pekerja, kemudahan pekerja dan pengoptimuman tenaga kerja, pengurusan kes pekerja, pengurusan prestasi dan pembelajaran.

Digunakan oleh 110 daripada Fortune 500 di lebih daripada 164 negara dan 32 bahasa, Avature menyampaikan perkhidmatannya dari awan peribadi, terletak di pusat data di AS, Eropah dan Asia dan dari Awan Awam. Avature mempunyai pejabat di Buenos Aires, London, Madrid, Melbourne, Munich, New York, Paris, Shenzhen dan Virginia. Ketahui lebih lanjut di

Mengenai Pusat Penyelidikan HiTZ di Universiti Negara Basque

HiTZ adalah pusat rujukan untuk Teknologi Bahasa, yang bertujuan untuk mempromosikan inovasi dalam Kecerdasan Buatan yang berfokus kepada bahasa dan ucapan. Ketahui lebih lanjut di

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.